CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

07. 12. 2016

Subjekty:

Zásady zodpovědného půjčování platí i o Vánocích. Na co si dát pozor při nákupu dárků na splátky

Vánoce tímto způsobem řeší lidé, kteří si nemohou dovolit zaplatit jednorázový větší výdaj a často buď nemají vytvořenou žádnou rezervu, nebo už ji využili na něco akutního (oprava auta, rozbitá pračka, apod.). Nedávný výzkum, který si Česká spořitelna nechala udělat u společnost Millward Brown, mimo jiné ukázal, že domácností, které nejsou schopny zaplatit náhlý výdaj ve výši 9 600 Kč, je v České republice téměř 42 %.  Přání udělat svým blízkým o Vánocích radost by proto rozhodně nemělo převážit nad rozumným nákupem. Česká spořitelna, která dlouhodobě působí na poli finančního vzdělávání a prostřednictvím služby Moje zdravé finance vede klienty k zodpovědnému hospodaření s rodinným rozpočtem, radí, na co se u nákupu na splátky zaměřit. Těm, kteří se pro něj rozhodnou, nabízí také férovou alternativu s názvem Peníze na klik.

Při nákupu na splátky je dobré dodržovat několik zásad. „Vyplatí se pořizovat si takové věci, které budete využívat po celou dobu splácení, třeba televizi, notebook, nebo pračku, předejdete tak unáhleným nákupům. Určitě je potřeba pečlivě zvážit, jak moc vám mohou splátky v budoucnu zatížit rodinný rozpočet, když se změní situace ve vaší rodině, typicky jde o mateřskou dovolenou, ztrátu zaměstnání nebo odchod do důchodu. Co se týče samotného nákupu na splátky, důležité je pozorně si prostudovat jeho podmínky, především pak ukazatel RPSN a také věci tzv. pod čarou,“ doporučuje Veronika Benešová, manažerka nezajištěných úvěrů České spořitelny. „Dále je dobré vědět, jaký má daná společnost přístup k řešení různých nečekaných událostí, které mohou ovlivnit splácení, zda vám například vyjde vstříc se změnou výše či data splátky, nebo jak se k vám postaví, když nebudete mít na zaplacení splátky. V žádném případě nepodléhejte tlaku a vždy si důkladně porovnejte půjčky, které jsou na trhu, a informujte se i u své banky,“ doplnila Benešová.

Česká spořitelna nabízí klientům, kteří se rozhodli nákup na splátky využít, alternativu za férových podmínek. Je jí služba Peníze na klik, která slouží především jako rezerva na nečekané výdaje a umožňuje rozložit větší nákupy do splátek. Klient si podle svých potřeb a možností k účtu sjedná limit od 5 000 do 50 000 Kč. Z této rezervy čerpá tak, že si finance před plánovaným výdajem převede na účet a následně je splácí v pravidelných měsíčních splátkách. Ty jsou vždy ve výši 5 % z limitu (tedy 250 až 2 500 Kč) nezávisle na tom, kolik si půjčí a dobu splácení určuje reálně půjčená částka. Pevná splátka je jistotou pro klienty, kteří mají napjatý rozpočet a zároveň jim zaručí rychlé splacení půjčené částky. Kdykoli je také možné zdarma vložit mimořádnou splátku nebo celou půjčenou částku doplatit. Peníze může navíc klient snadno kontrolovat i ovládat ve svém internetovém bankovnictví: lze si ověřit stav běžného i úvěrového účtu, převádět peníze na účet, nebo posílat mimořádné splátky.

Peníze na klik nabízí Česká spořitelna v celé pobočkové síti od června letošního roku. Při jejich vývoji se inspirovala příběhy klientů, kteří nemají dostatečné rezervy, a nečekaný výdaj je dostal do nepříjemné finanční situace, kterou pak řešili pod tlakem a nevýhodně. Službu si zatím sjednalo více než 30 000 klientů a téměř 80 % z nich ji aktivně využívá, tedy aktuálně čerpá nebo splácí. Část klientů si Peníze na klik pořídila jako rezervu na nečekané výdaje (36 %), většina (64 %) pak na okamžitou potřebu (konkrétní účel je v grafu níže). Podle průzkumu České spořitelny ji tři čtvrtiny oslovených vnímají jako výhodnější než jiné srovnatelné produkty, tedy splátkový prodej a mikropůjčky. Služba plní očekávání klientů, je to podle nich výhodná a bezpečná forma půjčení peněz a doporučují ji také svým známým.