Úterý 21. září. Svátek má Matouš.

Zápis z jednání polské centrální banky obnažil různé názory

Banky 22.09.2016 | 18:48 0 Komentářů

Zítřejší regionální kalendář sice obsahuje dvě položky, ale nejsou to zásadní informace, které by měly potenciál ovlivnit kurzy měn. Prvním údajem je běžný účet platební bilance Maďarska za druhé čtvrtletí letošního roku. Druhým číslem je pak míra nezaměstnanosti v Polsku v srpnu. Medián tržních analytiků očekává pokles o 0,1 pb na 8,5 %.

Obchodování s regionálními měnami bude tedy sledovat dění v zahraničí. Ale ani tam to nepřekypuje množstvím dat. Budou ovšem publikovány indexy PMI v Německu, euro zóně a USA.

Během dnešního dne regionální měny profitovaly. Maďarský forint přidal 0,9 %, když posílil pod 306 HUF/EUR. Polský zlotý přidal 0,3 % a k závěru obchodního dne se obchodoval na úrovni 4,28 PLN/EUR.

Zlotému pravděpodobně prospěly spekulace některých členů měnového výboru polské centrální banky ohledně možného zvýšení sazeb, pokud by růst polské ekonomiky dále zrychlil. Na druhou stranu dnes zveřejněný zápis z měnového jednání centrální banky obsahuje i obavy některých dalších členů toho výboru, že v případě pokračující deflace a případného zpomalení ekonomiky by hlasovali o snížení úrokových sazeb. Jednoznačně se všichni ovšem shodli, že deflace v Polsku neměla negativní vliv na ekonomiku.

Česká národní banka dnes oznámila, že na čtvrtečním jednání bude přítomni pouze čtyři členové bankovní rady. Chybět bude V. Benda, M. Hampl a P. Řežábek. Tato minimální účast nebude mít vliv na to, že ČNB bude pokračovat ve stávajícím režimu beze změny.

DAVID KOCOUREK
Ekonom