Pondělí 21. června. Svátek má Alois.

Západoevropské burzy opět v silném zisku

Investice 29.06.2016 | 17:07 0 Komentářů

Hlavní akciové trhy dnes navázaly na úterní zotavení. Ustupující obavy z dopadů Brexitu dnes zvedají západoevropské indexy o více než 2 %, americké burzy pak přidávají asi procento. Tahounem růstu ovšem na rozdíl od včerejška nejsou bankovní tituly, ale akcie energetických a těžebních firem. V kladných číslech nicméně jsou prakticky všechna odvětví, byť například o evropské automobilky je jen vlažný zájem (sektorový index roste jen o několik desetin procenta). Proti proudu naopak jdou například akcie německé cestovní kanceláře TUI (-3,5 %) v reakci na teroristický útok na istanbulském letišti.

Pražská burza zahájila dnešní seanci velmi nadějně, nakonec ale index PX vzrostl jen nepatrně. Během dne totiž do menších ztrát spadly velké emise ČEZ, Moneta Money Bank a O2 Czech Republic. Nad tím ale nakonec převážily zisky finančních titulů (nejvíce Komerční banka +0,8 %). Největší zhodnocení nakonec zaznamenaly akcie likérky Stock Spirits (+1,7 %) a sázkové společnosti Fortuna (+1,1 %).

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik Komerční banky