Pondělí 10. srpna. Svátek má Vavřinec.

Zaměstnavatelé vzkazují důchodové komisi, aby zachovala druhý pilíř

Investice 20.06.2014 | 10:32 0 Komentářů

Praha, 19. června 2014 – Na 150 elitních zaměstnavatelů v České republice řešilo v úterý 17. června při vyhlášení celostátních výsledků 12. ročníku ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku i výzvy nové vládě ČR. Organizátorem ocenění je Klub zaměstnavatelů, který ve svém třetím roce činnosti sdružuje 140 členů, převážně ředitelů lidských zdrojů většiny předních zaměstnavatelů působících v ČR. Generálním partnerem soutěže je společnost Sodexo Pass Česká republika a.s (Tisková zpráva Native PR)

„Diskuze proběhla i nad důchodovou reformou. Jasným vzkazem je, že 67 % přítomných hlasovalo pro zachování II. důchodového pilíře a 91 % věří současným penzijním společnostem a chce u nich svým zaměstnancům spořit,“ říká zakladatel Klubu zaměstnavatelů Pavel Hulák, který reprezentuje hlas 150 elitních zaměstnavatelů v České republice.

Více jako polovina zaměstnavatelů je tedy pro zachování II. pilíře. „Uvítají ale také další zvýhodnění ve III. pilíři v rámci poskytovaných příspěvků a zajištění lepší komunikace a důvěryhodnosti systému u veřejnosti,“ komentuje situaci Hulák a dodává: „Firmy také očekávají širší možnost financování předčasných odchodů do penze u vybraných náročných profesí, kdy dávají ke zvážení možnost využití kont pracovní doby jako vhodného nástroje.“ Systém funguje tak, že například z mimořádných směn a přesčasové práce si zaměstnanci „střádají“ u zaměstnavatele, aby v budoucnu z tohoto konta odčerpali třeba možnost o rok dříve odejít do důchodu.

„Základní princip II. pilíře je správný. Je však potřeba jej představit tak, aby byl zajímavý pro všechny zúčastněné,“ objasňuje také Petr Beneš, bývalý šéf penzijních fondů ČSOB a nyní manažer společnosti Wood & Company. Kromě nezvládnuté komunikace může za neúspěch do značné míry také špatné nastavení distribuce. Alibistická snaha chránit spotřebitele nízkými provizemi finančním poradcům způsobila, že ani odborná veřejnost II. pilíř nepřijala.