Pondělí 19. dubna. Svátek má Rostislav.

Základní kovy se hlásí o slovo

Investice 16.06.2015 | 15:47 0 Komentářů

Zásoby základních neželezných kovů za poslední měsíc prošly na čínské burze v Šanghaji poklesem, a to může být pro investory signálem k nákupu. Je sice pravda, že například zásoby mědi jsou na londýnské burze LME vyšší o 77 %, než tomu bylo na začátku letošního roku, ale od května se snížily o 7,5 %.

Zásoby na burze v Šanghaji (SHFE) jsou nyní o 26,5 % nižší než v květnu. Propad zde totiž značí silnější fyzickou poptávku. Nárůst zásob mědi od začátku letošního roku na londýnské burze byl s velkou pravděpodobností způsoben vypršením obchodních smluv v Číně, kde se měď v hojném počtu využívá k zajištění úvěrů.

Stav zásob olova také pokračuje v propadu. Na burze SHFE se jeho množství od května snížilo o 28 %. Od začátku letošního roku se zásoby snížily již téměř o polovinu.

Množství cínu ve skladech burzy LME od začátku roku klesá již o 40 % a za květen zásoby vykázaly propad 19 %. To bylo poměrně překvapivé, neboť indonéský export rafinovaného cínu minulý měsíc vzrostl o 24 %.

Množství skladovaného zinku na londýnské burze od května stagnuje, každopádně od začátku roku se jeho množství zde snížilo o 33,6 %.

Nízké zásoby základních kovů mohou být tedy zajímavou příležitostí k investici. S výjimkou mědi může být ovšem problém s likviditou jednotlivých kovů na burze. V tomto případě je tedy snadnější cestou burzovně obchodovaný fond, který kopíruje vývoj cen těchto neželezných kovů. Největším z nich je fond PowerShares DB Base Metal Fund (DBB). Ve správě má aktuálně 221,7 milionu dolarů a proti začátku letošního roku je aktuálně levnější o 10 %.

Petr Habiger, portfolio manager, Colosseum, a.s.