CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

27. 06. 2018

Subjekty:

Zájem o kryptoměny se v budoucnu pravděpodobně zdvojnásobí. O jejich vlastnictví uvažuje 19 % Čechů

Podle nejnovější studie ING Bank, která se zabývá vnímáním kryptoměn, vlastní momentálně některou z nich méně než jeden z deseti Evropanů (9 %). Trend však napovídá, že toto číslo se v budoucnu může změnit. Dalších 16 % obyvatel Evropy totiž předpokládá, že se v blízké budoucnosti stanou jejich vlastníky. V České republice jsou tato čísla obdobná: 9 % Čechů již některou z kryptoměn vlastní a 10 % o tom v blízké budoucnosti uvažuje.

Navzdory výraznému poklesu hodnoty kryptoměn v roce 2018 (což platí zejm. o bitcoinu, který v březnu, během sbírání dat pro tuto studii, klesl až k 6926 dolarům za BTC) výzkum ukazuje, že potenciál jejich růstu je až dvojnásobný. Tato čísla vycházejí ze studie Cracking the code on cryptocurrency, což je již šestá verze každoročního mezinárodního průzkumu ING Bank zaměřeného na mobilní bankovnictví.

Vzhledem k výraznému zájmu o oblast kryptoměn v posledních letech není překvapením, že o nich slyšely již dvě třetiny (66 %) evropských zákazníků. V České republice jsou obyvatelé ještě znalejší a povědomí o kryptoměnách má celých 69 % z nich. Co se týče vlastnictví kryptoměn, řadí se Češi k evropskému průměru, který je 9 %. Z tohoto průměru se vymyká jen Turecko, kde některou z kryptoměn vlastní takřka 18 % obyvatel .

Téměř třetina (32 %) Čechů si myslí, že digitální měny jako bitcoin představují budoucnost on-line nakupování. Tím se opět řadí k evropskému průměru (35 %), který od roku 2015 vzrostl o sedm procent. 19 % Čechů si myslí, že v budoucnu bude některou z kryptoměn vlastnit. Z těchto čísel vyplývá, že kryptoměny pravděpodobně stále zůstanou spíše minoritní záležitostí. Zároveň je však nutné dodat, že 34 % Evropanů o nich dosud neslyšelo, a potenciál jejich růstu tak může být v každé zemi ještě vyšší.

35 % Evropanů si myslí, že hodnota digitálních měn v následujících 12 měsících poroste. Zhruba jeden člověk ze tří (32 %) se pak domnívá, že v kryptoměnách leží budoucnost investic. Téměř polovina Evropanů (46 %) přesto považuje investování na akciových trzích za méně rizikové než investici do kryptoměn, což potvrzuje psychologii preference ustálených investičních nástrojů.

______________________________________

Průzkum ING International Survey Mobile Banking 2018 – „Cracking the code on cryptocurrencyrealizovala agentura Ipsos mezi 26. březnem a 6. dubnem 2018 v 15 zemích na reprezentativním vzorku 14 828 respondentů.