CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

11. 11. 2016

Zahraniční fondy zaznamenávají nárůst

Ze zveřejněných dat vyplývá, že vykazovaná statistika představuje majoritu trhu správců aktiv v České republice. Celkový objem majetku, svěřený správcům aktiv v ČR nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí, dosáhl k 30.9.2016 výše 1,234 bilionu korun a vzrostl během třetího čtvrtletí roku 2016 o 24,556 miliard Kč (z 1,210 bn Kč k 30.6.2016 na 1,234 bn Kč k 30.9.2016).

Tato data jsou publikována v konsolidované podobě společně za tuzemské i zahraniční obchodníky s cennými papíry a investiční společnosti nabízející investiční služby v ČR. Korekce o započtení duplicitních dat při správě majetku a fondů jsou již v uvedených datech zahrnuty. Údaje o největších centrech správy majetku v ČR naleznete v níže uvedené tabulce.

Objem majetku investovaného prostřednictvím členů Asociace (k 30.9.2016)

Finanční skupina

Čistý objem aktiv mil. Kč

Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Česká spořitelna, a. s. (group)

ČSOB (group)

Komerční banka (group)

NN Investment Partners C.R., a.s.

AXA Investiční společnost, a. s.

Conseq Investment Management, a. s.

Raiffeisenbank a.s.

UniCredit Bank Czech Republic, a. s. + Pioneer investiční společnost, a. s.

J&T (group)

AVANT investiční společnost, a.s.

AMISTA investiční společnost, a. s.

MONETA Money Bank, a.s.

WOOD & Company investiční společnost, a.s.

REDSIDE investiční společnost, a.s.

ING Bank N. V., organizační složka

ZFP Investments, investiční společnost, a.s.

BH Securities a.s.

AKRO investiční společnost, a.s.

RSJ a.s.

BNP Paribas Asset Management

IAD Investments, správ. spol., a.s.

PROSPERITA investiční společnost, a. s.

OSTATNÍ

CELKEM

1 234 469

Investice ve fondech:

Majetek v podílových fondech vzrostl během třetího čtvrtletí roku 2016 o 14,70 miliardy korun (tj. 3,67 %). Z toho hodnota majetku v domácích fondech vzrostla o 10,80 miliard korun (tj. o 5,07 %) a zahraniční fondy zaznamenaly nárůst o 3,91 miliard korun (tj. o 2,08 %). Nárůst majetku zaznamenala aktiva fondů peněžního trhu, akciových fondů, nemovitostních fondů, smíšených fondů a dluhopisových fondů. Naopak pokles aktiv se projevil u fondů fondů a strukturovaných fondů.

Obyvatelstvo a instituce drží v domácích a zahraničních podílových fondech nabízených v České republice celkem 415,85 miliard Kč (k 30.9.2016), přičemž 82 % objemu majetku je drženo fyzickými osobami a 18 % je drženo právnickými osobami.

Největší zprostředkovatelé:

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních fondů kolektivního investování v České republice patří k 30.9.2016 skupina České spořitelny (106,08 mld. Kč), skupina ČSOB (97,29 mld. Kč), skupina Komerční banky (58,76 mld. Kč), skupina UniCredit Bank (27,60 mld. Kč) a Conseq (26,35 mld. Kč).

Fondy kvalifikovaných investorů:

Členové Asociace pro kapitálový trh mají pod svou správou také Fondy kvalifikovaných investorů, které nejsou zahrnuty ve výše uvedené statistice domácích a zahraničních fondů (v objemu majetku investovaného prostřednictvím členů asociace v celkové výši 1,234 bn Kč, uvedeném v první části této tiskové zprávy, Fondy kvalifikovaných investorů zahrnuty jsou). K 30.9.2016 byla výše objemu majetku obhospodařovaného ve Fondech kvalifikovaných investorů členů AKAT 74,69 mld. Kč. Od prvního čtvrtletí byla do statistiky Fondů kvalifikovaných investorů doplněna také jejich administrace v celkové výši 21,33 mld. Kč k 30.9.2016. Objem majetku spravovaný nebo administrovaný ve Fondech kvalifikovaných investorů tak dosahuje k 30.9.2016 celkové výše 96,02 mld. Kč.