CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

19. 01. 2015

1 komentář

Zadlužili jste se kvůli Vánocům? Konsolidujte úvěry a příště už to nedělejte!

„Období adventu je zrádné. Lidé chtějí udělat radost svým nejbližším, a proto snadno podlehnou vábení úvěrových společností. Když jim pak ovšem v lednu přijde první složenka, jsou zralí na hospitalizaci. Peníze na účtu jim sotva stačí na pokrytí splátek, na běžný provoz rodiny už většinou nikoliv,“ vysvětluje Petr Šíma, marketingový ředitel společnosti ACEMA Credit, která je nejvýznamnějším poskytovatelem zajištěných úvěrů na českém trhu.

Jak z této šlamastyky ven? Sebrat manželce zlatý přívěšek a vyrvat dětem z rukou stavebnici, to by asi bylo ekonomické řešení, pohodu rodinného krbu by ale rozhodně nenastolilo. Naštěstí existují daleko rozumnější cesty.

„Na většinu těchto problémů zabírá vhodné refinancování s nižším úrokem a delší dobou splatnosti. Když má klient úvěr či několik úvěrů s nesmyslnými splátkami, nemá vlastně ani chuť splácet, protože nevidí šanci, že se z toho někdy dostane. Když mu ale nastavíme rozumné podmínky, ucítí druhou šanci a je ochoten ji využít. Podle našich statistik jsou klienti s konsolidacemi dokonce disciplinovanější než klienti, kteří byli původně bez závazků,“ říká Petr Šíma.

Dobrou zprávou je, že Češi už toto řešení částečně objevili. Společnost ACEMA Credit zaznamenala v posledních letech nárůst konsolidací v prvním kvartále, a to až na 50 % nových žádostí o půjčky. Počet úvěrů přitom celkově klesá, což potvrzují i údaje České národní banky. Lze to interpretovat tak, že lidé se na začátku roku chovají zodpovědněji a snaží se vyřešit finanční problémy, na které si zadělali právě před Vánoci.

Někdy však refinancování není tak jednoduché, protože poskytovatelé původních půjček se brání a hledají různé skulinky, jak zabránit ztrátě klienta. „Mezi klasické triky patří to, že nedodají vyčíslení závazků (ze zákona do 30 dnů) nebo vyčíslení vyženou do nesmyslné výše. Nedávno jsme tu měli klienta, který si půjčil 300 000 Kč, po 3 letech chtěl refinancovat a poskytovatel mu vyčíslil aktuální dluh na 650 000 Kč. Tyto případy už raději předáváme našim právníkům,“ prozrazuje Petr Šíma.

Samostatnou kapitolu tvoří situace, kdy mají klienti půjčky až u desítek různých věřitelů a vlastně už ani sami netuší, co komu dluží. „Když k nám přijde žadatel tohoto druhu, spíše než další půjčku mu nabídneme institut oddlužení a osobní bankrot,“ uzavírá Petr Šíma.

Vstoupit do diskuze 1 komentář