Pátek 25. června. Svátek má Ivan.

Začátek týdne na hlavních burzách bez větších pohybů

Investice 08.08.2016 | 18:19 0 Komentářů

Západoevropské akcie vstoupily do nového týdne mírným růstem, který u většiny indexů dosahuje nejvýše půl procenta. Rostoucí ceny komodit podporují těžební tituly, daří se také bankám a pojišťovnám. Skokanem dne jsou akcie nizozemské pošty PostNL (+9 % díky plánovanému obnovení výplaty dividend od roku 2017). Obchodování ve Spojených státech je zatím smíšené, když hlavní indexy oscilují kolem pátečních závěrečných hodnot. To ovšem dává naději na další vylepšení historických rekordů.

Pražská burza se dnes řadí mezi nejúspěšnější evropské akciové trhy. Index PX krátce před závěrem obchodování roste o 1,3 % a zaostává tak jen za akciemi v Rusku a Turecku. Hlavní zásluhu na tom silná výkonnost finančních akcií, když pojišťovna VIG zpevňuje skoro o 4 %, Erste Bank a Komerční banka pak o více než 2 %. Z velkých emisí se naopak nedaří akciím energetické společnosti ČEZ, které před zítřejším zveřejněním kvartálních výsledků oslabují zhruba o procento.

JOSEF NĚMÝ
Akciový analytik