CZK/€ 25.235 -0,12%

27. 08. 2012

Subjekty:

Za zábavu v zahraničí Češi loni zaplatili kartou více než 27 milionů korun

Tuzemští cestovatelé se na svých výpravách do zahraničí zajímají o kulturu dané země. Za návštěvu památek a výstav zaplatili klienti ČSOB a Ery v loňském roce platební kartou téměř 8,8 milionu korun. Nejvíc peněz utratili ve Velké Británii, USA a Německu. „Češi si v poslední době začínají zvykat na výhody platby kartou v zahraničí. Nemusí se totiž při cestě strachovat, že jim již nezbude hotovost na plánované aktivity,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Poštovní spořitelny a dodává: „Větší množství cizí měny v peněžence navíc může přilákat zloděje. Proto je lepší nosit u sebe jen nezbytnou sumu určenou k drobnějším nákupům typu zmrzlina na pláži nebo parkovné a zbylé výdaje platit kartou.

Mnohé rodinné dovolené s dětmi se neobejdou bez vodních radovánek. Za návštěvy aquaparků, bazénů a akvárií Češi v loňském roce zaplatili kartou více než 7,5 milionu korun. Dříve byla tato místa také hojně navštěvovaná, návštěvníci ovšem neplatili kartou. „Překvapivě nejvyhledávanější aquaparky však v současné době nenajdeme v Evropě. Podle statistik lidé za jejich návštěvu nejvíc utráceli v USA, Kanadě a Austrálii,“ upřesňuje Peter Demjanovič.

Noční život si klienti ČSOB a Ery v minulém roce nejčastěji užívali ve Velké Británii, Španělsku a na Slovensku. Posezení s přáteli v baru a protančená noc na diskotéce je přišla na 3,5 milionu korun. Také se ukázalo, že lidé se v zahraničí rádi věnovali i hazardu a často navštěvovali kasina.