Čtvrtek 21. března. Svátek má Radek.

Za nedostatku nových zpráv evropské akcie mírně vzrostly

Investice 18.02.2019 | 16:57 0 Komentářů

Obchodování s akciemi v Evropě navázalo na úspěšnou seanci v Asii a indexy si připisují zisky. Přesto je jejich výše výrazně nižší než u asijských titulů. Akciový index Stoxx 600 přidává více jak hodinu před svým závěrem zhruba čtvrt procenta.

Daří se především komunikačním společnostem s růstem o 0,9 % a informačním technologiím (+0,6 %), naproti tomu mírné ztráty počítají akcionáři v průmyslových podnicích a energetických společnostech (-0,1 %). Obchodování postrádalo nový impuls, když nebyly zveřejněny žádné nové makroekonomické ukazatele a pouze minimum společností reportovalo své výsledky. Ve Spojených státech jsou dnes trhy kvůli Dnu prezidentů zavřeny.

Pražská burza dnes přidala půl procenta. Nejziskovějším titulem se staly akcie Avastu, které posílily o 1,7 %. Přes jedno procento se vyšplhaly ještě akcie Kofoly, CME a Stock Spirits. Naopak v červeném uzavřela textilka PFNonwovens (-0,5 %) a pojišťovna VIG (-0,4 %). Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem v hlavní části dne dosáhl pouze necelých 300 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA