CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

04. 04. 2014

XII. Exportní fórum: Význam obchodu s Německem vzroste ve světle událostí v Rusku a na Ukrajině, shodují se exportéři

Téma letošního jarního fóra není zvoleno náhodně, Německo je již mnoho let nejvýznamnějším obchodním partnerem českých exportérů. V loňském roce tam vyvezli zboží za 987,6 mld. Kč, což tvořilo 31,3 % hodnoty exportu. Meziroční nárůst činil 2,2 % a obchodní bilance skončila přebytkem 269,6 mld. Kč. Hlavní exportní komoditou byly stroje a dopravní prostředky, které tvořily 56,1 % z exportu do Německa.

„Německo je jednoznačně pro české exportéry klíčové. Hledání nových trhů je pokaždé běh na dlouhou trať. A protože není jasné, jak se bude dále vyvíjet krize v Rusku a na Ukrajině, význam Německa jako exportní destinace ještě více vzroste. Konkurence je tam silná, české firmy musí přicházet s neotřelými nápady a inovacemi. V rámci možností mohou konkurovat na tomto perspektivním teritoriu také cenou,“ zaznělo na Exportním fóru z úst Jiřího Grunda, předsedy Asociace exportérů.

„Samozřejmě je neméně důležité, jak nás bude podporovat současná vláda a zda budou její sliby podložené konkrétními činy.  Uvítali bychom i aktivity české diplomacie, které by přinesly nové příležitosti pro české firmy, a to nejen v Německu, ale na jiných trzích. Je třeba si uvědomit, že export je významným tvůrcem našeho domácího produktu. Jeho hodnota v loňském roce dosáhla téměř 82 % vytvořeného HDP,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

XII. Exportním fórem rezonovaly také události na Ukrajině a s tím spojené diskuse nad možným zesilováním ekonomických sankcí vyvolaných konfrontační politikou Vladimíra Putina. Zástupci Raiffeisenbank, která je generálním partnerem Asociace exportérů, připravili dva scénáře možného vývoje, kdy ten pesimističtější počítá s dopady nejen na zahraniční obchod, ale také na investice a spotřebu domácností (kromě jiné přes pravděpodobný růst cen plynu).

Mezi účastníky XII. Exportního fóra byli například ministr financí Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, výkonný ředitel Raiffeisenbank Rudolf Rabiňák, investiční stratég Raiffeisenbank Aleš Michl, hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, generální ředitel a předseda představenstva ČEB Jiří Klumpar, viceguvernér ČNB Mojmír Hampl, generální ředitel a předseda představenstva EGAP Jan Procházka, člen představenstva AUTO Škoda a.s. Bohdan Wojnar, analytik AKCENTA CZ Miroslav Novák a další hosté.