Pátek 17. září. Svátek má Naděžda.

Výsledková sezóna začala zklamáním, Alcoa zaostala za očekáváními

Investice 11.10.2016 | 18:54 0 Komentářů

Evropské akcie končí dnešní obchodování bez výrazných změn, index Stoxx 600 klesá o 0,2 %. Od většího poklesu index zachraňovali výrobci luxusního zboží. Akcie francouzského LVMH pozitivně zareagovaly na zveřejnění lepších než očekávaných výsledků za třetí čtvrtletí a připsaly si 5,4 %. Christian Dior, Swatch a Richemont také profitovaly z pozitivních očekávání pro druhé pololetí a rostly o 5,4 %, 4,1 % a 3,6 %. Z energetického sektoru, který dnes posílil o 0,2 %, nejvíce přispěly do indexu E.ON s růstem 1,8 % a National Grid s 0,6 %. Na druhé straně britská finanční skupina Old Mutual, která generuje velkou část svých tržeb v Jihoafrické republice, ztratila 5,5 % v reakci na informaci o obvinění jihoafrického ministra financí.

Americké akcie reagovaly poklesem díky zklamání z výsledků Alcoa, které zaostaly za očekáváním. Akcie společnosti ztratily nejvíce od ledna. Farmaceutický sektor patřil k dalším poraženým, když ztratil 1,8 %. Problémy jihokorejského Samsungu s Galaxy Note 7 pravděpodobně podpoří akcie přímého konkurenta Apple v pokračování v nejdelším růstu za poslední dva měsíce.

Pražská burza zakončila růstem o 0,4 % podpořeným především zisky finančních titulů. Moneta si dnes připsala 1,3 % a vymazala propad ze sekundárního úpisu akcií z konce září, když dnes překročila 80 Kč na akcii. Pojišťovací skupina VIG dnes díky odpolednímu spurtu přidala 1,2 %. Na dnešním růstu indexu PX se také podílely Fortuna a Pegas Nonwovens, které posílily o 0,9 % a 0,8 %. Nejhůře se dnes dařilo akciím Stock Spirits, které přidaly 0,8 % k 16% poklesu za poslední měsíc. I přes mírně pozitivní zprávy o spuštění rafinerie v Kralupech, akcie Unipetrolu dnes ztratily 0,4 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Equity Analyst