Pondělí 19. dubna. Svátek má Rostislav.

Výrobní HSBC PMI® pro Českou republiku – Růst českého výrobního sektoru v květnu zrychlil

Makro HSBC Bank plc. 01.06.2015 | 09:58 0 Komentářů

Podle údajů z PMI® zpracovaných pro banku HSBC si český výrobní sektor zachoval v květnu silné tempo růstu. Tempo růstu u výroby a nových zakázek stouplo, zatímco zaměstnanost v sektoru se zvýšila nejrychleji za více než čtyři roky. Byl rovněž zaznamenán solidní nárůst exportu, rozpracovanosti a nákupní aktivity. Aktuální údaje svědčí o růstu cenových tlaků – ceny vstupů stoupaly nejrychleji od února 2014 a nárůst cen hotových výrobků dosáhl maxima za 17 měsíců.

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

V květnu PMI stoupl z dubnových 54,7 bodu na 55,5 bodu. To je zhruba v souladu s trendem za rok 2015 a vyšší než průměr za stávajících 25 měsíců jeho ustavičného růstu (54,8 bodu). Růst PMI je založený na rychlejším nárůstu výroby, nových zakázek a zaměstnanosti a svědčí o celkovém silném zlepšení podnikatelských podmínek ve výrobě. Zbývající složky hlavního indexu – dodací lhůty dodavatelů a zásoby vstupů na skladě – v květnu rovněž přispěly k růstu PMI, byť méně než v předchozím měsíci.

Sezónně upravený Index výroby v květnu stoupl, tak jako v pětadvaceti předchozích měsících. Tempo růstu vzrostlo oproti dubnovému minimu za čtyři měsíce a převýšilo dlouhodobý průměr průzkumu.

Za rychlejším nárůstem výroby stojí podobné zrychlení růstu nových zakázek. Nové zakázky tak rostou již celé dva roky. Objem nových exportních zakázek rovněž stoupl, tak jako v předchozích třiadvaceti měsících, byť nejpomalejším tempem za tři měsíce. Firmy spojují navýšení nových exportních zakázek se zvýšenou poptávkou z Evropy a Spojených států.

Růst objemu nových zakázek byl dostatečně silný na to, aby v květnu zapříčinil další nárůst rozpracovanosti. Rozpracovanost stoupá každý měsíc od června 2013 a aktuální nárůst byl ostřejší než průměr za celé období růstu.

V květnu zaměstnanost v České republice vzrostla pětadvacátý měsíc v řadě. Navíc tempo vytváření pracovních míst zrychlilo na nejvyšší úroveň od dubna 2011. U skladových zásob se projevily odlišné trendy: objem zásob vstupů dále stoupal, zatímco zásoby hotového zboží v průměru dále klesaly.

Cenové tlaky v českém výrobním sektoru v květnu zesílily. Průměrné ceny vstupů rostou již tři měsíce za sebou, a to nejrychlejším tempem od února 2014. Firmy spojují tlak na zvyšování cen s kovy, produkty z ropy a se silným dolarem. Ceny hotových výrobků zatím vzrostly nejrychleji od prosince 2013.

Komentář

Trevor Balchin, vedoucí ekonom u společnosti Markit, výrobní průzkum PMI® v České republice komentuje:

„Český výrobní sektor má namířeno k dalšímu čtvrtletí silného růstu – index PMI v květnu opět nabral tempo díky rychlejšímu růstu nových zakázek a vůbec nejvyššímu nárůstu zaměstnanosti za čtyři roky. PMI přichází vzápětí  po oznámení překvapivě vysokých hodnot HDP za první čtvrtletí, kde ČR předběhla v růstu všechny ostatní země EU, a naznačuje, že na vysokém tempu růstu se v druhém čtvrtletí nic nezmění. Údaje z posledního průzkumu rovněž poukazují na rostoucí tlak na zvyšování cen, byť z nízkého základu.“

Klíčové body

• Výrobní PMI se zvedl na 55,5 bodu, zhruba v souladu s průměrem za rok 2015.

• Nejrychlejší růst zaměstnanosti za více než čtyři roky.

• Nárůst cen vstupů dosáhl maxima za patnáct měsíců.