CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

01. 04. 2015

Subjekty:

Výrobní HSBC PMI® pro Českou republiku – PMI stoupá stejně jako tempo růstu nových zakázek a zaměstnanosti

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru. V březnu zůstal PMI ve výši  56,1 bodu vysoko nad neutrální hranicí 50 bodů a překonal i únorovou hodnotu 55,6 bodu. Tím se vyrovnal lednovému maximu za šest měsíců a svědčí tak o dalším prudkém zlepšení provozních podmínek u českých výrobců. Byl rovněž vyšší než průměr ve výši 54,7 bodu za stávající období 23 měsíců, kdy se index pohybuje nad neutrální hladinou 50 bodů. Ve sledovaném období měly na hlavní index pozitivní účinek hlavně tři složky, konkrétně nové zakázky, zaměstnanost a zásoby vstupů na skladě.

O celkové výraznější zlepšení v podnikatelských podmínkách se v březnu zasloužil ostřejší růst nových zakázek. Objem nových zakázek se v březnu zvýšil stejně jako v předchozích jednadvaceti měsících,a to nejrychlejším tempem od ledna. Tempo růstu navíc zůstalo vysoko nad dlouhodobým průměrem průzkumu. Nové exportní zakázky rostly pomaleji    než nové zakázky celkově, ačkoli se firmy zmínily o stoupající poptávce z Evropy, Severní Ameriky a Afriky. Firmy naopak uvádějí, že poklesla poptávka  z Ruska a Ukrajiny.

Výroba roste nepřetržitě již dva roky, ačkoli tempo v březnu bylo nejslabší za tři měsíce. To v kombinaci  s rostoucím objemem nových zakázek zatížilo kapacitu podniků, a rozpracovanost proto rostla rychleji. Výrobci se snažili zvýšit kapacitu najímáním nových zaměstnanců, a to nejvyšším tempem za bezmála čtyři roky.

Firmy v březnu zvýšily nákupní aktivitu, což vedlo k nejsilnějšímu nárůstu zásob vstupů za osm měsíců. Firmy to zčásti přisuzují strategickému předzásobení.

Data z průzkumu nadále ukazují, že se ceny prakticky nezvyšují. Průměrné náklady na vstupy vzrostly jen mírně, a to kvůli posilování dolaru vůči koruně. Ceny účtované českými výrobci za hotové zboží se v březnu víceméně nezměnily.

Komentář

Trevor Balchin, vedoucí ekonom u společnosti Markit, výrobní průzkum PMI® v České republice komentuje:

„Český výrobní sektor zaznamenal v prvních třech měsících roku silný růst – hodnota PMI indexu byla ze čtvrtletního hlediska na jedné z nejvyšších úrovní za poslední čtyři a půl roku. Toto oživení, v porovnání s oslabením ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, podporuje názor ČNB, že ekonomický růst se bude po zpomalení na konci roku 2014 pozvolna zrychlovat. Z údajů PMI o výrobě v únoru a březnu plyne, že se zhruba zachová 5,5 % oficiální meziroční tempo růstu průmyslové výroby, které jsme zaznamenali v lednu (upraveno o kalendářní efekty). Navíc by širší evropské oživení v roce 2015, na něž nedávno poukázaly silné březnové odhady výsledků PMI eurozóny, mělo růst české výroby dále podpořit. Oba PMI ukazatele cen zatím dál svědčí o absenci inflačních tlaků.“

Klíčové body

• Výrobní PMI index se vyrovnal lednovému maximu za šest měsíců.

• Hlavnímu indexu pomohly složky nových zakázek, zaměstnanosti a zásob vstupů na skladě.

• Díky nulovým tlakům na náklady ceny hotových výrobků zůstaly stejné.