CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

04. 05. 2015

Výrobní HSBC PMI® pro Českou republiku – Český výrobní sektor v dubnu zpomalil

Hlavní výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

PMI klesl z hodnoty 56,1 bodu v březnu na 54,7 v dubnu, což poukazuje na zatím nejpomalejší celkové zlepšení podnikatelských podmínek v českém výrobním sektoru v tomto roce. Do poklesu hlavního indexu se promítly tři nejdůležitější složky – nové zakázky, výroba a zaměstnanost. Všech pět složek však přesto přispělo k PMI pozitivně. Hlavní index     ve sledovaném období rovněž pohodlně zůstal nad svým dlouhodobým průměrem ve výši 52,7 bodu.

V dubnu objem nových zakázek v České republice vzrostl třiadvacátý měsíc v řadě. Tempo růstu zůstalo celkově solidní, přestože zpomalilo na nejnižší úroveň za 4 měsíce. Došlo k tomu i přes silnější dubnový nárůst nových exportních zakázek. Firmy uvádějí, že se setkaly s vyšší poptávkou z trhů EU, jako je Německo a Británie, i z trhů mimo EU, například Austrálie a USA.

Trvalý růst nových zakázek vedl v dubnu k navýšení výroby, která tak nepřetržitě roste již pětadvacet měsíců. Tak jako u nových zakázek pokleslo i u výroby tempo růstu na nejnižší úroveň za poslední čtyři měsíce, ale zůstalo celkově robustní. Objem nedodělků ve výrobním sektoru opět stoupl, ač pomalejším tempem než v březnu.

Zaměstnanost v českém výrobním sektoru v dubnu vzrostla, stejně jako každý měsíc v posledních dvou letech. Tempo jejího růstu bylo v letošním roce zatím nejslabší, ale pořád celkově silné. Nákupní aktivita zatím prudce stoupala, čímž přispěla k dalšímu výraznému prodloužení dodacích lhůt dodavatelů.

Cenové tlaky v dubnu vzrostly druhý měsíc v řadě a nejrychleji od března 2014. Firmy spojují vyšší ceny vstupů s posílením amerického dolaru. V důsledku toho ceny, které si výrobci účtují za hotové výrobky, vzrostly poprvé za čtyři měsíce, byť jen mírně.

Komentář

Trevor Balchin, vedoucí ekonom u společnosti Markit, výrobní průzkum PMI® v České republice komentuje:

„Dubnový PMI svědčí o mírné ztrátě tempa, přesto však index nevybočil ze silného trendu zlepšujících se podnikatelských podmínek, který tu panuje v posledních dvou letech. Všechny hlavní ukazatele průzkumu signalizují solidní růst a tlak na ceny očividně vzrůstá – ceny vstupů stouply nejvíce za posledních třináct měsíců a ceny hotových výrobků se zvýšily poprvé za čtyři měsíce.“

Klíčové body

• Hlavní index PMI spadl na nejnižší hodnotu za 4 měsíce, ale pořád svědčí o robustním růstu.

• Zatím nejslabší nárůst výroby a nových zakázek v roce 2015.

• Silnější nárůst cen vstupů vede k vyšším cenám hotových výrobků.