CZK/€ 24.740 +0,06%

CZK/£ 28.619 -0,07%

CZK/CHF 24.728 +1,01%

07. 05. 2018

Výroba aut v březnu opět zpomalila

Průmyslová výroba v březnu klesla o 1,1 % meziročně. Velkou roli v tomto poklesu ale hrají kalendářní efekty, průmyslová výroba očištěná o tyto vlivy vzrostla o hezkých 5,5 %. Meziměsíčně pak po očištění o kalendářní efekty přidala 1,4 %.

V dynamice celkové průmyslové výroby se kromě kalendářních efektů, kdy březen měl o dva pracovní dny méně než před rokem, projevil také napjatý trh práce. Rekordně nízká nezaměstnanost dynamice průmyslové výroby nepomáhá a nedostatek pracovní síly je největší růstovou bariérou tuzemského průmyslu. Dynamiku průmyslu snížila výroba automobilů, některé automobilky čelí právě kapacitním problémům, jiné, především ty, které vyrábějí menší auta, pak nižší poptávce. Naopak navyšovat produkci se daří firmám z odvětví počítačů a elektronických přístrojů a ze sektoru farmaceutik.

Dynamika českého průmyslu ve druhém čtvrtletí zpomalí, i nadále však zůstane solidní. Na tento fakt poukazují už dříve předstihové indikátory z výroby z tuzemska i zahraničí. Dlouhodoběji však očekáváme, že průmyslová výroba bude nadále podpořena jak vyšší domácí investiční aktivitou, tak i zakázkami ze zahraničí, a tak by si průmysl mohl v letošním roce připsat až 6 %.

MONIKA JUNICKE
Komerční banka