CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

21. 07. 2015

Výpadky služeb Opencard mohou pokračovat

„Dokud fungování služeb Opencard zajišťovala společnost EMS, k výpadkům nikdy nedošlo. Nynější situace je pouze důsledkem dlouhodobého neřešení problémů. Zároveň za stávající stav nese plnou odpovědnost současné vedení hlavního města,“ uvedl mluvčí EMONEY GROUP Martin Opatrný.

Praha o problémech věděla dopředu

O riziku výpadků služeb přitom Praha dobře a dlouhodobě ví (viz např. Informace Zastupitelstva hl. m. Prahy Z-2699 z května 2014). V dokumentu je výslovně uvedeno: „Bez této podpory ze strany EMS nelze dál systém provozovat bez rizika výpadku služeb, jelikož servisní podpora pro provoz Opencard je klíčová.“ Na to samé poukázal také posudek společnosti Nexia z dubna 2015, který primátorka Prahy slíbila zveřejnit a dosud tak neučinila.

Za 9 měsíců tak současné vedení města v rámci projektu Opencard nevyřešilo vůbec nic a pouze vědomě dopouští poškozování úspěšně fungujících služeb, a tedy i zmaření veškerých dosavadních investic.

Místo rozvoje omezování

Od roku 2010 nyní nabízí Opencard nejméně služeb ve své historii. Nefungují například již žádné on-line služby, není možné nechat si zaslat kartu domů, ubývá partnerů slevového programu a celkově se výrazně zhoršil uživatelský komfort i kvalita služeb. Místo, aby uživatelé mohli pohodlně obsluhovat svůj Opencard účet on-line z domova, kvůli každé maličkosti musí na kontaktní centrum. To bývá přetížené a dochází k výpadkům služeb.

Opencard mohla Praze vydělávat

Pokud by byla Praha ochotna problémy Opencard seriózně řešit, nemuselo dojít k tak závažné situaci. Transformace Opencard navržená EMS mohla nejen stabilizovat celý systém, ale také zajistit prostředky k financování Opencard mimo rozpočet HMP. V této chvíli již mohla Praha díky Opencard profitovat. Tvrzení, že EMS požadovala za odprodej Opencard (spojený s transformací) přemrštěné sumy je nepravdivé. EMS nabídla hlavnímu městu několik ekonomických modelů. O žádném z nich však neproběhlo věcné jednání.

Mediálně se také zaštiťovat tím, že Praha není schopná se s EMS domluvit, je rovněž liché, protože žádná jednání ani vyjednávání o uplatňovaných nárocích, ceně za podporu apod. za posledních 6 měsíců neproběhla.

200 milionů nezmizí

V případě řešení nároků společnost EMS preferuje mimosoudní vyrovnání. Takovýto způsob vypořádání by byl rychlejší a Praha by tak mohla zaplatit nižší částku, než jakou bude muset zaplatit po rozhodnutí soudů. Výše dlužných částek – přibližně 200 milionů korun – každým dnem narůstá o zákonné úroky a penále a EMS podnikne všechny nezbytné právní kroky k zajištění úhrady všech svých oprávněných nároků.
Zdroj : Tisková zpráva EMONEY GROUP ČR a SR