CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

23. 11. 2017

Subjekty:

Výhled Fidelity International na závěr roku 2017: atraktivní dluhopisy s vysokým výnosem

Pokračující poptávka po výnosech nahrává podle odborníků z Fidelity International dluhopisům s vysokým výnosem a rizikovějším aktivům. Současná situace je charakterizována silným ekonomickým růstem, nízkou inflací, silnými korporátními fundamenty a optimistickými, nicméně stále obezřetnými, centrálními bankami.

V říjnu klesly výnosy většiny klíčových vládních dluhopisů. Německé vládní dluhopisy sice získávaly po oznámení prodloužení programu nákupu aktiv Evropské centrální banky, ale britské výnosy  klesaly a následovaly tak své evropské protějšky. Americké pokladniční poukázky ztratily půdu po nohama, jak rostl optimismus ohledně procesu přijetí daňového plánu i ve světle silných ekonomických dat.

Dluhopisy s vysokým výnosem

Dluhopisy s vysokým výnosem překonaly vládní obligace a jejich spready se smrštily s tím, jak pokračuje poptávka po výnosech. Ekonomická situace doprovázená růstem a nízkou inflací přináší vítr do plachet všem rizikovým aktivům, dluhopisy s vysokým výnosem nevyjímaje. Spready jsou nyní na podobných úrovních jako v období po finanční krizi. Evropské společnosti aktivně refinancovaly zbývající dluhy a snižovaly své celkové náklady na kapitál. Pro investory to znamená, že zatímco hladina nových hrubých emisí dosáhla v roce 2017 rekordních výšek, čistá nabídka zas tak zajímavá nebyla. V porovnání s evropskými dluhopisy s vysokým výnosem jsou americké v pokročilejší fázi úvěrového cyklu. Americké high yield čelí mnohem vyšším nákladům na financování, což souvisí s rozhodnutím FEDu zvyšovat úrokové míry a snižovat likviditu dolaru. Opětovný růst cen ropy podpořil úvěry v sektoru energetiky, které se tak v uplynulém měsíci staly favority, zatímco farmaceutické a zdravotnické společnosti měly slabší výkony. Andrea Iannelli, investiční ředitel, Fixed Income, Fidelity International, upozorňuje: „Celkově prosazujeme spíše opatrný postoj. Raději bychom vyčkali na lepší úrovně, než zvýšíme expozici.“ Vliv totiž mají i změny ve specifických sektorech, jakými jsou automobilový průmysl či retail, kde se prosazuje automatizace a nové, méně kapitálově náročné, business modely. V Asii, po 19. vládním kongresu v Číně, je nutné bedlivě sledovat, zda se čínské autority nepokusí snížit dluhovou zátěž a zlepšit alokaci kapitálu. Místní poptávka po tomto druhu aktiv zůstává silná a tuto třídu aktiv značně podporuje.

Dluhopisy s investičním stupněm

Dluhopisy s investičním stupněm se nachází v optimálním postavení, podporuje je jak holubičí politika centrálních bank, tak pokračující poptávka po výnosech a makroekonomické pozadí. „V krátkodobém horizontu nevidíme u této třídy aktiv žádný problém. Nejvíce preferujeme evropské dluhopisy s investičním stupněm. Na 87 bazických bodech spreadu se stále nejedná o levnou záležitost, ale pokud tyto dluhopisy srovnáme s americkými protějšky a započítáme i náklady na zajištění rizik při konverzi měn, vychází nám ty evropské stále lépe,“ doplňuje A. Iannelli.

Rozvojové trhy

Rozvojové trhy v říjnu zaznamenaly smíšené výnosy, místní měny zaostávaly za tvrdými měnami. Turecká lira a mexické peso oslabily oproti americkému dolaru nejvíce. Turecká lira utrpěla kvůli diplomatickému napětí s USA a obavy spojené s jednáním ohledně Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) zatížily mexické peso. Andrea Iannelli z Fidelity International shrnuje: „Co se týče rozvíjejících se trhů a jejich dluhopisů denominovaných v místních měnách, posunuli jsme se v našich preferencích k inflačním dluhopisům. Ty při stávajících hodnotách nabízejí lepší výnos v závislosti na riziku.“  Dluhopisy rozvojových trhů zůstávají oblíbené u investorů, pro které je důležitý příjem, protože tato třída aktiv je jedním z posledních přístavů, kde jsou stále dosažitelné rozumně vysoké výnosy. S tím jak příliv kapitálu pokračuje a ocenění rostou, je třeba relativní atraktivnost této třídy aktiv posuzovat s větší obezřetností.