Pondělí 25. října. Svátek má Beáta.

Výdaje spojené se začátkem školy jdou do tisícovek, ani v rámci distanční výuky rodiny příliš neušetřily

Půjčky 22.09.2021 | 12:01 0 Komentářů

Začátek školního roku je pro řadu rodinných rozpočtů zátěžovým obdobím.  Stejně je tomu i letos, kdy přes polovinu (52 %) dotázaných rodičů utratí na přelomu prázdnin a školního roku přes tři tisíce korun za jedno dítě na základní nebo střední škole. Z dotazování společnosti Fair Credit vyplynulo, že i loňský pandemický rok spojený s téměř desetiměsíční distanční výukou byl pro rodiny nákladově náročný. 45 % dotázaných evidovalo vyšší rodinné výdaje ve spojení s distanční výukou a vynuceným pobytem školních dětí doma. Pro zajištění plnohodnotného zázemí školáků při distanční výuce muselo do kapsy sáhnout zhruba 6 z 10 rodičů, nejčastěji pořizovali nový počítač nebo doplňkové vybavení k němu.

„Uzavření škol v důsledku pandemie došlo prakticky ze dne na den.  Na to nebyly školy a ani většina rodin připraveny. Zajistit zázemí pro školáky a hladký chod domácnosti při celodenním pobytu dětí doma bylo pro rodiče jistě náročnou disciplínou po velkou část roku. Takto nenadálé a neplánované situace prověří finanční stabilitu a připravenost domácností, protože řada rodičů byla donucena sáhnout do svých úspor,“ říká Tomáš Konvička, jednatel úvěrové společnosti Fair Credit. Podle Konvičky měly rodiny vyšší výdaje nejen v souvislosti se školními povinnostmi, ale rostly výdaje domácností za potraviny nebo energie. Na druhou stranu rodiny dokázaly ušetřit jinde, se zavřenými obchody a dalšími omezeními docházelo k odložené spotřebě v jiných segmentech.

Finanční polštář se hodí rodičům i na začátku letošního školního roku. Náklady spojené s nákupem školních pomůcek a sešitů, ale i výdaje za zájmové kroužky, novou aktovku či oblečení mohou jít do tisícovek. Nejčastěji (40 %) rodiče vydají za jedno školní dítě na začátku roku částku od 1 do 3 tisíc korun. Další téměř třetina (31 %) utratí částku 3–5 tisíc korun za dítě a pětina (21 %) má výdaje přesahující 5 tisíc korun. Jen asi 8 % dotázaných se letos dokázalo nebo dokáže vejít s výdaji do tisícikoruny na dítě. Vyšší výdaje přesahující tři tisíce korun mají o něco častěji rodiče z Prahy a větších měst. „V případě dvou a více dětí může znamenat začátek školního roku výrazný finanční nápor na rodinný rozpočet. Je dobré na to myslet dopředu a připravit si finanční rezervu nebo nákladnější věci nakupovat postupně v průběhu prázdnin. Většina sportovních oddílů a zájmových skupin také vychází rodičům vstříc a rozdělí úhradu kroužku do více plateb,“ doplňuje Konvička.

Distanční výuka znamenala vyšší výdaje pro řadu domácností

V souvislosti s nuceným pobytem dětí doma během pandemie mělo 45 % domácností vyšší výdaje. Dalších 45 % drželo rodinné rozpočty na zhruba stejné úrovni a každá desátá domácnost se školákem deklarovala nižší výdaje. Vyšší výdaje měly častěji (52 %) domácnosti z velkých měst nad 100 tisíc obyvatel.

Pro bezmála 6 z 10 rodin znamenala distanční výuka významnější extra náklad. Téměř třetina rodičů (31 %) pořizovala kvůli domácí výuce nový počítač nebo notebook, 34 % dokupovalo další počítačové vybavení jako webkameru, klávesnici nebo sluchátka. Necelá čtvrtina dotázaných (23 %) pořizovala nebo navyšovala kapacitu internetového připojení. Každý desátý pak dokupoval nábytek nutný pro zázemí při distanční výuce jako stůl nebo židli. 42 % respondentů uvedlo, že mělo veškeré vybavení k dispozici a nemuseli pořizovat nic navíc. Necelá 2 % dotázaných rodičů využila nabídky školy a vybavení si zapůjčila.

O průzkumu – Sběr dat byl realizován na začátku září prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 1 050 mužů a žen ve věku 18-65 let, kteří mají v domácnosti alespoň jedno dítě navštěvující základní nebo střední školu