Sobota 10. dubna. Svátek má Darja.

Voda – ohrožená komodita

Investice 14.05.2015 | 16:46 0 Komentářů

Jednou z největších hrozeb, kterou představuje pro lidstvo změna klimatu, je dostupnost vody. Americká banka Bank of America Merrill Lynch nedávno ve své zprávě popsala, jak vidí budoucnost zemědělství a vody. Podle ní je nedostatek vody a následné omezení zemědělské produkce největším celosvětovým problémem 21. století. Zpráva uvádí, že se nejedná jen o nějaké regionální sucho, ale o trend, který zasáhne téměř každého člověka. Nedostatek vody bude mít vliv na to, co jíme, jakým způsobem jídlo upravujeme, kdo má dostatek jídla, a dokonce i na výslednou chuť potravin. Následující obrázek ukazuje, jaký dopad bude mít zvýšení teploty o 3°C na výnos plodin.

Obr. č. 1: Dopad zvýšení teploty o 3°C na výnos plodin (Zdroj: WRI)

clipboard0718

Další obrázek ukazuje, jak jsou spotřebitelé v průměru vystaveni základnímu nedostatku vody v jednotlivých zemích. Jedná se o poměr celkové spotřeby vody k celkovým obnovitelným vodním zdrojům. Čím vyšší je procento, tím více spotřebitelů soupeří o omezené vodní zásoby.

Obr. č. 2: Průměrný počet spotřebitelů vody v procentech v jednotlivých zemích, kteří jsou vystaveni základnímu nedostatku vody (Zdroj: WRI)

clipboard0719

Podle analýzy Světového institutu zdrojů (WRI) čelí v současné době celkem 37 zemí světa extrémně vysoké úrovni vodního stresu. Tedy země, jejichž poměr je vyšší jak 80 % a situace se dále zhoršuje.

Pro mnohé by tedy zcela jistě mohla být zajímavá možnost investice do životodárné tekutiny. Investice do burzovně obchodovaných fondů, které jsou postavené „na vodě“, neznamená, že se hodnota fondu odvíjí od aktuální ceny vody. Nýbrž je závislá na ceně akcií firem, které se zabývají například úsporou nebo ošetřením vody a v neposlední řadě i společností, které dodávají nové technologie do vodárenského průmyslu.

Největším takovým fondem s celkovým spravovaným objemem aktiv o velikosti 858 milionů dolarů je Powershares Water Resources Portfolio (PHO). Fond investuje do amerických firem, které vyrábí produkty určené k ochraně a čištění vody pro domácnosti, obchod a průmysl.

Druhou možností je fond First Trust ISE Water Index Fund (FIW). Fond sleduje 36 největších amerických firem podnikajících v průmyslovém odvětví pitné a odpadní vody a spravuje 193 milionů USD.

Třetím, ale za to globálním hráčem, je fond Guggenheim S&P Global Water ETF (CGW). Své portfolio má ze 40 % nasměrováno do komunálních distributorů vody a globální diverzifikace je následovná:
55 % západní Evropa, 30 % Severní Amerika a 12 % Asie. Fond má ve správě 373 milionů amerických dolarů.

Graf č. 1: Denní kurz cen vybraných burzovně obchodovaných fondů v amerických dolarech (Zdroj: Bloomberg)

clipboard0720

Nicméně aktuálně je zajímavá situace i u základních potravinových komodit. Index agentury Bloomberg zohledňující cenu kukuřice, sóji a pšenice se nachází na dlouhodobém supportu, což je nejnižší úroveň, která byla již několikrát dosažena. Z dlouhodobého pohledu je tedy investice do těchto komodit aktuálně ideální, protože tak nízké ceny se s velkou pravděpodobností dlouho opakovat nemusí.

Graf č. 2: Denní cena komoditního indexu zaměřeného na obilniny agentury Bloomberg (BCOMGR) v bodech (Zdroj: Bloomberg)

clipboard0721

Po úsporách energií, které jsou aktuálně tématem číslo jedna, je evidentní, že na řadu přichází otázka úspor vody a její distribuce. A to zejména v oblastech, kde jí začíná být velký nedostatek. Svět si to začíná uvědomovat a je velmi pravděpodobné, že voda bude do budoucna vzácnou komoditou.

Petr Habiger, portfolio manager, Colosseum, a.s.