CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

18. 11. 2014

Vítězem 3. ročníku soutěže Equa bank Rodinná firma roku 2014 se stala firma LIKO-S, a.s.

Ocenění Equa bank Rodinná firma roku 2014 se uděluje již třetím rokem malému či střednímu podniku s rodinnou tradicí. O vítězi rozhoduje odborná porota složená ze zástupců Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR), Equa bank (generální partner), společnosti LeasePlan (partner soutěže) a mediálních partnerů magazínu Profit, portálu Businessinfo.cz a Trade News. Novinkou letošního ročníku je hlasování veřejnosti, ve kterém mohl každý podpořit některou z deseti firem z užšího výběru a zároveň vyhrát hodinky tradiční české značky PRIM. Navíc dostane vedení běžného účtu zdarma včetně neomezeného výběru ze všech bankomatů v ČR. Hlasování veřejnosti se zúčastnilo přes 1 500 hlasujících.

„Význam rodinných firem stále roste. Už dnes vytváří v Evropě více než polovinu HDP a jsou důležitou součástí ekonomiky. U nás se zatím jedná spíše o menší podniky, ale jejich význam stále roste. Rodinné firmy dokáží flexibilně reagovat na ekonomické výkyvy, a proto tvoří zdravé jádro hospodářství. Jedním z úkolů asociace je představovat vzory a ukazovat na úspěšné příběhy a já mám osobně vždy velkou radost, kolik příkladů v rodinných firmách každoročně najdeme,“ uvedl Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR, která soutěž každoročně vyhlašuje.

O vítězi 3. ročníku soutěže Equa bank rodinná firma roku rozhodla odborná porota na základě souboru ekonomických, ale i neekonomických kritérií, jako je například růst obratu v posledních deseti letech, příspěvek k zaměstnanosti v regionu (počet zaměstnanců), počet generací vlastníka zapojených do podnikání, politika sociální odpovědnosti (CSR), aj.

„Do soutěže se nám opět přihlásily desítky rodinných firem a bylo těžké mezi nimi najít vítěze, protože za všemi přihlášenými společnostmi stojí tvrdá práce a inspirující životní příběh. Nakonec porota vybrala firmu LIKO-S, a to nejen na základě ekonomických kritérií, ale také ocenila neutuchající úsilí, s jakým se majiteli firmy podařilo z malé firmy, která koupila halu cukrovaru, vypracovat na jednoho z evropských lídrů ve své oblasti. Porota ocenila také způsob řízení firmy a pokrokovou firemní filozofii,“ objasnil volbu poroty David Řehoř, ředitel rozvoje obchodu firemního bankovnictví Equa bank.

„Druhé místo přisoudila porota společnosti Dvořák – svahové sekačky a třetí místo obsadila firma LASKI. Obě společnosti dosáhli výrazných úspěchů nejen v Evropě, ale také na náročných zahraničních trzích několika kontinentů,“ vysvětluje volbu poroty Vladan Jesenský, obchodní ředitel LeasePlan Česká republika.

LIKO-S získala i Cenu veřejnosti

Historicky prvním vítězem hlasování veřejnosti se letos stala společnost LIKO-S, která získala téměř čtvrtinu všech hlasů. Na druhém místě se u veřejnosti umístila společnost Reko s.r.o. a na třetím Proxima s.r.o.

Pro vítěznou společnost LIKO – S, a.s. je charakteristické, že ji vlastní jedna rodina, která se podílí na přímém řízení firmy. Kromě kvalitní práce dává svým zákazníkům ještě něco navíc – nabízí osobní angažovanost svých pracovníků. Zásady firemní kultury má LIKO-S popsány v sedmi základních principech. V minulosti přišel LIKO-S s novinkami, které změnily celé odvětví. V přístupu ke klientům klade společnost vysoké nároky na efektivní komunikaci a snaží se překonávat zákazníkovy představy a přání. Společnost vznikla z ničeho před 22 lety a dnes zaměstnává 200 zaměstnanců. LIKO-S má obchodní zástupce v řadě evropských zemí a ve světě.

„První místo v soutěži je pro nás obrovskou satisfakcí za 22 let naší historie a potvrzením toho, že důraz, který klademe na naši firemní filozofii a hodnoty, které nás spojují, a ze kterých jsme nikdy neuhnuli, jsou správné. Je skvělé, že  tato soutěž oceňuje české firmy, které nikdy neztratily svůj morální kompas a mohou být pro ostatní příkladem. Nejlepší je ten, kdo je nejtvrdší sám k sobě, kdo se dokáže podívat dál, než ostatní, kdo je o 5 minut dříve tam, kde ostatní dorazí o pět minut později,“ říká Libor Musil, předseda představenstva firmy LIKO-S, a.s.

1. místo LIKO – S, a.s.

Rodinná firma, která staví na přesně definovaných firemních hodnotách a ve svém oboru je lídrem na trzích ČR, SR, Maďarska a Chorvatska. Společnost se zabývá stavbou montovaných hal, výrobou a montáží interiérových příček a dalšími aktivitami.

2. místo Dvořák – svahové sekačky s.r.o.

Dominantním produktem firmy je patentem chráněný výrobek – rádiem řízená svahová sekačka,  která byla úspěšně uvedena již na trhy čtyř kontinentů.

3. místo LASKI, s.r.o.

Společnost vyváží specializované stroje do téměř 50 zemí Evropy, Asie, Austrálie a je největším producentem komunální techniky na evropském kontinentu.

Vítěz hlasování veřejnosti: LIKO – S, a.s.