CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

14. 04. 2021

Visa podporuje prodloužení projektu Česko platí kartou, na který nově dosáhnou i veřejné instituce

Společnost Visa bude nadále podporovat české živnostníky v projektu Česko platí kartou, který byl prodloužen do roku 2022. V první vlně projektu začalo přijímat karty téměř 5000 malých firem[1] a právě tento segment obchodníků byl pandemií výrazně zasažen. Z průzkumu Visa vyplývá, že 86 procent živnostníků má vážné obavy o své podnikání z důvodu pandemických nařízení.[2] Digitalizace a akceptace digitálních plateb pro ně tak mohou být velkým přínosem. Podle Visa je dokonce 63 procent zákazníků ochotných změnit obchod podle toho, který z nich přijímá bezkontaktní platby.[3]

Malé firmy jsou páteří světové ekonomiky a v Evropě tvoří přes polovinu HDP a podílejí se na dvou třetinách zaměstnanosti.[4] Velkou ztrátu za poslední rok zaznamenali živnostníci, kteří spoléhali na kamenný prodej a platby v hotovosti. Visa se proto zavázala malé firmy v Evropě podporovat a pomáhat jim s digitalizací a rychlým návratem k podnikání.

Situace kolem šíření onemocnění COVID-19 je pro malé firmy v Evropě devastující. Mnoho z nich se kvůli restrikcím a lockdownu vydalo cestou digitalizace a začalo přijímat digitální platby. Visa zaregistrovala v deseti evropských zemích 20procentní nárůst v online platbách, v Česku šlo dokonce o 50procentní nárůst a osm z deseti transakcí je dnes bezkontaktních.[5]

„Živnostníci jsou nezbytnou součástí naší ekonomiky a velká řada z nich musí fungovat v obtížných podmínkách, které koronavirové onemocnění způsobilo. Jejich podnikatelský duch a smysl pro inovace vnímáme jako velmi inspirující, neboť jsou okolnostmi nuceni vymýšlet efektivní způsoby, jak své zákazníky neztratit,“ řekl Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Česko, Maďarsko a Slovensko. Velmi nás těší, že živnostníci v Česku využívají naše partnerské programy. S klienty a partnery plánujeme nadále pracovat na tom, aby při obnově ekonomiky nezůstaly malé firmy pozadu.“

Platit bezhotovostně a online je dnes pro zákazníky samozřejmostí. Změna v nákupním chování je patrná i z dat Visa. Dvě třetiny zákazníků plánují nadále využívat digitální platby i po skončení pandemie a pouze 16 procent dotazovaných odhaduje, že po návratu do normálu bude opět platit pomocí původních metod.[6]

V Česku, Polsku a na Slovensku Visa spolupracuje se státním sektorem, aby malým firmám zdarma zpřístupnili terminály pro bezkontaktní platby a potřebný software na zkušební dobu. Vlády ve dvaceti devíti zemích na podporu bezhotovostních transakcí reagovaly navýšením limitů pro bezkontaktní platby, aby spotřebitelé mohli platit bezdotykově.

Visa spolu s bankami obchodníky podporuje už od roku 2011 v rámci svého akceptačního programu. V Česku je ale velký prostor pro růst, neboť počet platebních terminálů stále zaostává za evropským průměrem.

V projektu Česko platí kartou získají malé firmy terminály pro bezkontaktní platby zdarma na šest měsíců. Nově mohou kromě obchodníků žádat i veřejné instituce jako jsou školy, divadla apod. Obchodníci mohou žádat do 31. března 2022.

[1] Data bank (březen 2021)

[2] Visa Back to Business Study (leden 2021)

[3] Visa data (březen 2021)

[4] Visa data (listopad 2020)