Sobota 05. prosince. Svátek má Jitka.

Visa a MasterCard vstupují do Číny

Investice 02.06.2015 | 08:35 0 Komentářů

„Od dnešního dne mohou Visa a MasterCard vypořádávat platby v Číně. Obě karetní společnosti tak získávají přístup na trh, který v minulém roce znamenal $73 bilionu v transakcích.

Koncem října minulého roku se čínská vláda rozhodla, že umožní zahraničním společnostem vyrovnávat platby z kreditních karet a v dubnu byl odsouhlasen zákon. Ten dnes 1.6 vstupuje  v platnost. Doposud clearing prováděla státní společnost China UnionPay, což je síť vytvořená čínskou centrální bankou, která je nyní vlastněna 85 čínskými bankami.

Visa a MasterCard tak teď čeká náročná fáze budování vlastní infrastruktury. Čínské banky již v současnosti vystavovaly karty Visa a MasterCard, avšak mnoho obchodníků je nepřijímalo, a tak je Číňané používali především při svých cestách do zahraničí. Podle dat centrální banky PBOC byly v minulém roce uskutečněny retailové nákupy přes kreditní karty v celkové hodnotě $6,8 bilionu. O třetinu více než v předchozím roce.“

Jonáš Mlýnek z brokerské společnosti Lynx, více na Lynxbroker.cz