CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

12. 11. 2013

Vienna Insurance Group posiluje svou přítomnost v Polsku

„Tato koupě představuje velmi potěšující a důležitý krok na našem stěžejním trhu v Polsku se silným potenciálem růstu. S produkty, které nabízí Skandia Polsko, velmi výrazně rozšíříme naše portfolio v oblasti investičního životního pojištění. Navíc tato společnost disponuje dobře vybudovanou odbytovou sítí. VIG tak dostává vynikající příležitost oslovit díky rostoucí odbytové síle nové skupiny klientů a setrvale tak posilovat naši pozici mezi špičkovými pojišťovnami této země“, uvedl Peter Hagen, generální ředitel Vienna Insurance Group.

„Z dohody s Vienna Insurance Group máme velkou radost. Rozhodnutí prodat pojišťovnu Skandia Polsko vychází ze strategie zjednodušení našich aktivit v Evropě a koncentrace na vybrané klíčové trhy. Skandia Polsko je ziskový podnik a bude ve svém úspěchu pokračovat pod střechou VIG. Těšíme se na spolupráci a zajistíme hladký přechod ku prospěchu našich zákazníků, odbytových partnerů a spolupracovníků“, řekl Paul Feeney, CEO Old Mutual Wealth.

Skandia Polsko získala v prvním pololetí 2013 předepsané pojistné ve výši přibližně 45 mil. EUR a umístila se tak na 14. příčce polského trhu životního pojištění. V uplynulém obchodním roce 2012 p objem pojistného společnosti zhruba 91 mil. EUR. Skandia Polsko působí na polském trhu 14 let a nabízí své produkty, převážně investiční životní pojištění, především za pomoci finančních mezičlánků, jako jsou banky, zprostředkovatelé pojištění a pojišťovací platformy. Naposledy pojišťovna zaměstnávala 150 pracovníků.

VIG v Polsku

Vienna Insurance Group je v Polsku zastoupená třemi neživotními pojišťovnami – Benefia, Compensa a Interrisk – jakož i třemi životními pojišťovnami – Benefia Life, Compensa Life a Polisa Life. Společně dosáhly v prvním pololetí 2013 objemu pojistného v přibližné výši 610 mil. EUR a získaly tak třetí místo na celkovém trhu. VIG působí na polském trhu od roku 1998 a prostřednictvím silného organického růstu a současně strategických nákupů se v posledních letech stala jedním z top pojišťovatelů země.

Polsko: Velký trh s dlouhodobým potenciálem

Polsko patří s přibližně 38,5 miliony obyvatel k největším národním ekonomikám v rámci Evropské unie. Na základě stabilní domácí poptávky polské hospodářství osvědčilo svou sílu i během krize. Polský pojistný trh v roce 2012 zaznamenal předepsané pojistné o objemu zhruba 15 mld. EUR, což představuje pojistnou hustotu (roční pojistné na obyvatele) ve výši asi 390 EUR. Pro porovnání: pojistná hustota v Rakousku představuje 1920 EUR, v České republice je to 560 EUR. Pojistný trh v roce 2012 celkově vzrostl o 7,9 procenta oproti předchozímu roku, přičemž samotný segment životního pojištění zaznamenal nárůst o 12,5 procenta.