Pondělí 20. září. Svátek má Oleg.

Vidina zvyšujících se úrokových sazeb žene evropské akcie dnes nahoru

Investice 01.03.2017 | 22:41 0 Komentářů

Evropské akciové trhy dnes letí nahoru napříč regiony a sektory. Index 600 největších evropských firem před koncem obchodování přidává 1,3 %, když německý DAX posiluje o 1,8 %, francouzský CAC40 o 2,1 % a italský FTSE MIB dokonce o 2,3 %. Dobrá makroekonomická data napomáhají růstu napříč odvětvími a žádný ze sektorů dnes neztrácí. Nejvíc si dnes připisují finanční instituce, které přidávají 2,5 % v naději na další zvyšování inflace a úrokových sazeb. Těžařské společnosti, podporovány silnými daty o čínské výrobě, posilují o 1,9 %.

Americké akciové trhy po včerejším ochlazení dnes zahajují obchodní seanci pozitivně, když všechny tři hlavní akciové indexy přidávají kolem 1 %. Především komentáře centrálních bankéřů, které naznačily možné dřívější zvýšení úrokových sazeb, daly impulz k růstu většiny sektorů v čele s finančními institucemi, které i v Americe přidávají 2,5 %. Daří se i těžařským společnostem, jejichž akcie pozitivně reagují na silná data z čínské výroby. Jedinými sektory, které zatím mírně ztrácí, jsou utility, realitní developeři a telekomunikace, které všeobecně reagují negativně na vyšší úrokové sazby.

Pražská burza dnes, stejně jako všichni její středoevropští kolegové, rostla, když zobchodovaný objem 0,73 mld. CZK mírně přesáhl průměr loňského roku. Index PX si dnes připsal 1,9 %, když se o jeho růst nejvíce zasloužily akcie Erste, které v reakci na solidní výsledky posílily o 3,5 %. Druhý nejvyšší zisk si dnes přidal i její rakouský kolega VIG, když akcie pojišťovnické skupiny přidaly 2,9 %. Z finančních institucí se dařilo i Komerční bance a Moneta Money Bank se zisky 2,1 a 1,9 %. Akcie energetické skupiny ČEZ dnes spolu s rostoucí cenou silové elektřiny přidaly 1,7 %. Nad 1 % růstu se dnes dostaly i akcie Philip Morris, Kofoly a Fortuny. Jedinými propadlíky dnešního obchodování byla likérka Stock Spirits a výrobce netkaných textilií Pegas, jejichž akcie odepsaly 1,2 a 0,5 %. Telekomunikační skupina O2 zakončila s mírnou ztrátou 0,2 %.

RICHARD MIŘÁTSKÝ
Akciový analytik