CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

07. 09. 2015

Více než polovina Čechů na letní dovolené sportuje, sportovních úrazůpřibývá

Každý desátý Čech tráví zahraniční dovolenou vyloženě aktivně, u mužů je to dokonce 15 %. Přibývá také těch, kteří v cizině holdují adrenalinovým sportům, meziročně jejich počet vzrostl dvojnásobně. „Oproti loňskému roku narost počet lidí, kteří si u nás sjednávají pojištění rizikových sportů. Nejoblíbenějším sportem je horská cyklistika, kterou provozuje čtvrtina aktivních cestovatelů, v závěsu za ní je potápění (22 %) a každý šestý sportovec vyrazí v rámci zahraniční dovolené na čtyřkolky,“ říká manažer marketingu a komunikace ERV pojišťovny Vlastimil Divoký. Na vysokohorskou turistiku se vydává každý sedmý adrenalinový turista a v oblibě mají Češi i vodní sporty, především rafting a surfování. Muži provozují adrenalinové sporty jako svou nejoblíbenější činnost v zahraničí čtyřikrát častěji než ženy.

Více sportujeme, úrazů přibývá

Více dovolenkových sportovců ale pro pojišťovny znamená také více hlášených úrazů. „Muži je hlásí třikrát častěji než ženy. V meziročním srovnání se také zvýšil počet úrazů způsobených sportem zhruba o 5 %. Nejvíce zranění máme hlášeno z vysokohorské turistiky,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské, která je jedinou specializovanou pojišťovnou na cestovní pojištění. Úrazy z adrenalinových sportů patří mezi ty nejvážnější a léčebné výlohy mezi nejvyšší. Proto je důležité mít speciální pojištění rizikových sportů, běžná pojistka léčebných výloh se totiž na řadu sportů vůbec nevztahuje.

Příklady sportovních zranění hlášených u ERV Evropské pojišťovny

Srážka vodních skútrů v Turecku

Dva páry si půjčily na pláži vodní skútry. Při jízdě na nich ale dováděly natolik, že se v jeden okamžik srazily. Klienti skončili s odřeninami a pohmožděninami, jedna z účastnic si navíc při srážce zlomila nohu.Náklady na ošetření a přepravu se vyšplhaly na 260 tisíc korun, škoda na skútrech byla dalších 55 tisíc.

Čtyřkolky v Řecku

Při jízdě na čtyřkolkách vezl otec 4letého syna na klíně, nezvládl ale řízení a stroj překlopil. Syna přilehl tak nešťastně, že mu způsobil zlomeninu žebra a nohy.Náklady na operaci, léčení a repatriaci byly vyšší než 400 tisíc korun

Cyklista v Rakousku

Cyklista se dostatečně nevěnoval své jízdě a narazil do policejního vozu, který stál na krajnici. Skončil s pomožděninami a odřeninami hlavy a zad. Navíc poškodil policejní vůz (uražené zrcátko a výstražná světla, promáčknutá a poškrábaná kapota).Náklady na ošetření se vyšplhaly na 75 tisíc korun, škoda na vozidle na dalších 110 tisíc.

Potápění v Egyptě

37letý klient se potápěl v Egyptě s přístroji, ale příliš se přiblížil ke korálům a silně se o ně poškrábal a pořezal. Jeho ošetření vyšlo na 42 tisíc korun.
Zdroj : Tisková zpráva ERV Evropské pojišťovny