CZK/€ 24.740 +0,06%

CZK/£ 28.830 +0,73%

CZK/CHF 24.840 +0,45%

01. 06. 2022

Většina Čechů plánuje financovat nákupy zboží dlouhodobé spotřeby pomocí vlastních zdrojů

Češi plánují financovat své nákupy zboží dlouhodobější spotřeby především pomocí vlastních finančních prostředků kromě nákupu osobního automobilu, zařízení na posílení energetické soběstačnosti nebo u rekonstrukce domu či bytu. Jak vyplývá z průzkumu STEM/MARK pro společnost Home Credit, až 60 % respondentů uvedlo, že nejsou ochotni se v této době zadlužovat, dva lidé z deseti by si v případě neschopnosti splácet již existující půjčku, nevěděli rady.

Naprostá většina respondentů uvedla, že nepřemýšlí o půjčce jako zdroji peněz pro svůj plánovaný nákup. Výjimkou je pořízení osobního automobilu, kdy 38 % dotázaných půjčku zvažuje a 36 % si plánuje vzít úvěr na nákup zařízení na posílení energetické soběstačnosti. Alespoň pětina respondentů uvažuje o úvěru u rekonstrukce domu či bytu (22 %) a finančně nákladnějšího kurzu (17 %).

Proč lidé neuvažují o půjčce?

Zatímco u hypotéky jsou hlavním důvodem vysoké ceny nemovitostí, nevýhodné úrokové sazby a na třetím místě obecně neochota se zadlužovat v dnešní době. U spotřebitelského úvěru převládá obava ze současné situace, a proto neochota se zadlužovat a také dostatek vlastních finančních prostředků.

Spotřebitelské úvěry:

Hypotéky

Skoro pětina dotázaných zvažovala posledních 6 měsíců sjednání hypotéky.

Protože lidem rostou životní náklady, mohou se dostat do situace, kdy nebudou mít dostatek peněz na splácení existujících úvěrů. Čtvrtina dotázaných uvedla, že by si v tomto případě sjednala odklad nebo snížení splátek u poskytovatele úvěru. 19 % by se pokusilo zajistit dodatečný příjem pomocí další práce nebo brigády, stejné procento by si půjčilo od rodiny nebo přátel, 8 % by pak méně utrácelo za běžné nákupy anebo by přistoupilo k prodeji stávajícího majetku. Až 18 % respondentů uvedlo, že by v takovém případě nepodniklo nic, resp. by nevědělo, co dělat.

„V případě, že se klient dostane do problémů se splácením půjčky, radíme, aby ihned kontaktoval poskytovatele úvěru, pokud se neopozdí s platbou a hledá aktivně řešení, existuje více možností, jak mu pomoci. Jednou z možností je konsolidace, pokud má více úvěrů. Nejhorší je nereagovat, dluh nikdy nezmizí, časem se naopak zvětší. Nabízíme také kontakt na neziskové organizace, kde mu poradí s dalšími nejenom finančními záležitostmi,“ shrnuje Miroslav Zborovský z Home Creditu.

Až 77 % dotázaných také uvedlo, že častěji využívají kvůli vysoké inflaci akce a slevy. 62 % má také pocit, že nakupuje kvůli výraznému růstu cen méně spotřebního zboží.

Průzkum pro Home Credit provedla agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku 504 respondentů ve věku   18 – 64 let. Sběr dat probíhal po celé České republice od 26. 4. do 2. 5. 2022.