Čtvrtek 22. dubna. Svátek má Evžénie.

V Záložně CREDITAS získal majoritní podíl olomoucký podnikatel Pavel Hubáček

Banky Banka CREDITAS 10.06.2015 | 13:54 0 Komentářů

Olomoucký investor Pavel Hubáček získal většinový podíl v Záložně CREDITAS, a to odkoupením existujících podílů za částku v řádu stovek miliónů korun. Česká národní banka vyslovila s ovládnutím Záložny CREDITAS souhlas.

„Záměrem investice je dosáhnout očekávané návratnosti mezi 8 až 10 procenty, samozřejmě za předpokladu úspěšné transformace na banku a při cílovém nárůstu bilanční sumy ze současných 10 miliard na zhruba 20 až 25 miliard korun,“ uvedl Pavel Hubáček.

Pavel Hubáček získal většinu v Záložně CREDITAS odkupem menších podílů od jednotlivců i firem. Ke konci roku 2014 držel podíl okolo 9 %, nyní drží přes 51 % s tím, že tento svůj podíl bude dále navyšovat. Investici financoval z vlastních zdrojů. Tato aktiva získal především díky úspěšnému prodeji nebankovní úvěrové společnosti SMART Capital v roce 2010 a realizací aktiv v energetice.

„Majoritní vlastník plánuje brzy navýšit základní kapitál o dalších 150 milionů korun,“ řekl předseda představenstva CREDITAS Vladimír Hořejší. „Záložna CREDITAS tak bude mít kapitál přesahující 1 miliardu korun a významně se přiblížíme možnosti podat žádost o bankovní licenci,“ dodal.

Pavel Hubáček je majitelem investiční skupiny UNICAPITAL, která působí prostřednictvím čtyř dceřiných společností v oblastech energetiky (UNICAPITAL ENERGY a.s.), zemědělství (UNICAPITAL AGRO a.s.), developmentu (UNICAPITAL DEVELOPMENT s.r.o.) a finančních a kapitálových trhů (UNICAPITAL MACRO OPPORTUNITIES a.s.). Skupina se zaměřuje zejména na dlouhodobé investiční příležitosti. Základní kapitál mateřské společnosti UNICAPITAL a.s. dosahuje 300 milionů korun. Celková konsolidovaná bilanční suma skupiny UNICAPITAL ke konci roku 2014 činila 2,1 miliardy korun.