CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

06. 04. 2016

V roce 2015 zahájilo podnikání 54 tisíc fyzických osob podnikatelů, nejméně za posledních 10 let

V roce 2015 zahájilo podnikání 54 440 fyzických osob podnikatelů a 50 870 jich zaniklo. Nejčastěji začínali podnikat muži ve věku do 35 let včetně, kteří tvořili téměř 45 % nově vzniklých fyzických osob podnikatelů. Nejvíce fyzických osob podnikatelů přibylo v Praze, naopak k největšímu úbytku došlo v Moravskoslezském kraji. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

Téměř 45 % nově vzniklých fyzických osob podnikatelů (FOP) si zaregistrovali muži ve věku od 18 do 35 let. Dalších 26 % patřilo ženám ve věku 18–35 let. Mladí podnikatelé do 35 let věku tedy tvořili více než 70 % z celkového počtu nově registrovaných FOP.  22 % se potom podíleli lidé ve věku 36–50 let a zbývající část připadla na lidi starší 50 let. „Mnoho mladých lidí začíná samostatně podnikat hned po vyučení nebo po ukončení střední či vysoké školy. Pro absolventy bez praxe je patrně vlastní podnikání často snazší než hledat první zaměstnání,“ říká k převaze mladých lidí mezi vlastníky FOP Věra Kameníčková, analytička portálu www.informaceofirmach.cz.

Podíl jednotlivých věkových skupin zůstává dlouhodobě stabilní, ovšem výrazně se mění celkové počty nově registrovaných fyzických osob podnikatelů. Zatímco v roce 2010 bylo zaregistrováno necelých 80 tisíc fyzických osob podnikatelů, v roce 2015 vzniklo už pouze 54 tisíc FOP, tedy o celou třetinu méně. „Jde o vůbec nejnižší počet nově vzniklých FOP za posledních 10 let. Důvodem je především pokles míry nezaměstnanosti, lidí nacházejí novou práci snadněji.  . Svoji roli však může hrát i přístup státu k drobným podnikatelům, zejména hrozba vyššího zdanění a nižších daňových úlev  ,“ dodává Věra Kameníčková.

Nejvíce FOP přibylo v Praze, v Moravskoslezském kraji jich naopak nejvíce ubylo

Nejvyšší čistý přírůstek nových fyzických osob podnikatelů zaznamenala Praha, kde jich koncem roku 2015 působilo o 1 976 více než o rok dříve. Následuje kraj Vysočina (+999) a Jihomoravský kraj (+945). Naopak nejvíce fyzických osob podnikatelů ubylo v Moravskoslezském kraji (-1 406) a v Karlovarském kraji (-569). Jedná se o jediné dva kraje, ve kterých se počet fyzických osob podnikatelů snížil.

Při porovnání počtu vzniklých a zaniklých fyzických osob podnikatelů je na tom nejlépe kraj Vysočina, ve kterém připadalo na deset zaniklých fyzických osob podnikatelů 16 nově registrovaných. Následují Královéhradecký kraj a Praha, shodně se 13 vzniklými FOP na 10 zaniklých. Na opačném konci je Karlovarský kraj, ve kterém bylo na 10 zaniklých fyzických osob podnikatelů registrováno pouze 7 nových, a Moravskoslezský kraj, kde vzniklo 8 nových FOP na 10 zaniklých.