CZK/€ 25.235 -0,12%

05. 02. 2015

Subjekty:

V REGISTRU NESPOLEHLIVÝCH PLÁTCŮ DPH ROSTE PODÍL VĚTŠÍCH FIREM

„Registr nespolehlivých plátců DPH, který vznikl jako opatření proti daňovým únikům a podvodům, po téměř dvou letech svého fungování postupně začíná plnit svou funkci. Počet nespolehlivých plátců kontinuálně roste. Navíc od letošního roku finanční správa zpřísnila podmínky takzvaného nespolehlivého plátce, a tak očekáváme, že se počet společností v registru bude i nadále zvyšovat,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.  Současně dodává: „Každé podnikání s sebou nese rizika. Precizním prověřováním obchodních partnerů lze rizika plynoucí z obchodního styku efektivně snižovat. My našim klientům doporučujeme pečlivé prověřování obchodních partnerů a současně nabízíme spolehlivé nástroje pro jejich prověřování, a to včetně monitoringu registru nespolehlivých plátců DPH na denní bázi.“

V Česku je k platbě DPH přihlášeno více než 205 000 firem a téměř 263 000 živnostníků (podnikatelů). Podle podrobné analýzy Bisnode 68 % nespolehlivých plátců DPH tvoří menší společnosti s tržbami do 10 milionů korun nebo firmy, které tyto statistiky dle ČSÚ neuvádí. Nicméně za poslední tři měsíce v registru přibylo nejvíce firem (8 resp. + 33 %) v kategorii tržeb 10 – 60 milionů korun. Jejich podíl vzrostl za čtvrt roku o 3 % z 16 % na 19 %.

Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze (74 resp. 45 %), s odstupem následují Jihomoravský (24 %) a  Plzeňský kraj (7 %).

Většina nespolehlivých plátců DPH podniká v oblasti obchodu nebo jeho zprostředkování (60), pronájmu, správy či zprostředkování nemovitostí (21).