CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

22. 12. 2016

V Evropě v 3. čtvrtletí vzrostl objem spotřebitelských úvěrů meziročně o 8,5 %

Největší meziroční růst zaznamenaly polský trh (o 51,1 %), dánský trh (o 27,7 %) a portugalský trh (o 23,8 %). Výrazně rostly i největší evropské trhy – italský o 13,9 %, německý o 8,9 %, španělský o 7,4 % a britský o 6,9 %. Naopak na švédském trhu došlo k prudkému meziročnímu poklesu o 74,4 %.

Prostřednictvím spotřebitelských úvěrů byla v letošním třetím čtvrtletí v Evropě financována osobní auta za 25,7 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 6,6 %. Nejsilnější meziroční nárůst ve financování osobních vozů pro domácnosti hlásí Portugalsko (27,6 %), Finsko (18,8 %), Itálie (13,7 %) a Norsko (10,2 %).

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA), vesměs finanční instituce z bankovních skupin, poskytly v třetím čtvrtletí tohoto roku prostřednictvím osobních půjček, revolvingových úvěrů a financování v místě prodeje o 8,3 % více prostředků než ve stejném období loňského roku. Na financování osobních aut poskytly pomocí spotřebitelských úvěrů meziročně o 14,9 % více peněz. Český trh nebankovních úvěrů pro domácnosti přitom představuje asi 0,5 % evropského nebankovního trhu úvěrů pro domácnosti.

„Celkově jsme v třetím čtvrtletí vykázali takřka shodný meziroční nárůst, jako činí celoevropský průměr. Výrazně nadprůměrné navýšení obchodů jsme zaznamenali v kategorii financování osobních vozidel pro domácnosti. Koresponduje to s letošním dynamickým růstem domácího automobilového trhu,“ říká předseda představenstva ČLFA Libor Bosák.

Tisková zpráva: ČLFA