Sobota 25. září. Svátek má Zlata.

V Evropě v 3. čtvrtletí vzrostl objem spotřebitelských úvěrů meziročně o 8,5 %

Banky 22.12.2016 | 11:07 0 Komentářů

Evropský trh se spotřebitelskými úvěry v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostl o 8,5 % na 52,4 miliardy eur. Vyplývá to ze statistik evropské federace Eurofinas, která zastřešuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů (osobních půjček, revolvingových úvěrů, financování v místě prodeje), hypoték a financování automobilů pro domácnosti ze šestnácti zemí Evropské unie.

Největší meziroční růst zaznamenaly polský trh (o 51,1 %), dánský trh (o 27,7 %) a portugalský trh (o 23,8 %). Výrazně rostly i největší evropské trhy – italský o 13,9 %, německý o 8,9 %, španělský o 7,4 % a britský o 6,9 %. Naopak na švédském trhu došlo k prudkému meziročnímu poklesu o 74,4 %.

Prostřednictvím spotřebitelských úvěrů byla v letošním třetím čtvrtletí v Evropě financována osobní auta za 25,7 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 6,6 %. Nejsilnější meziroční nárůst ve financování osobních vozů pro domácnosti hlásí Portugalsko (27,6 %), Finsko (18,8 %), Itálie (13,7 %) a Norsko (10,2 %).

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA), vesměs finanční instituce z bankovních skupin, poskytly v třetím čtvrtletí tohoto roku prostřednictvím osobních půjček, revolvingových úvěrů a financování v místě prodeje o 8,3 % více prostředků než ve stejném období loňského roku. Na financování osobních aut poskytly pomocí spotřebitelských úvěrů meziročně o 14,9 % více peněz. Český trh nebankovních úvěrů pro domácnosti přitom představuje asi 0,5 % evropského nebankovního trhu úvěrů pro domácnosti.

„Celkově jsme v třetím čtvrtletí vykázali takřka shodný meziroční nárůst, jako činí celoevropský průměr. Výrazně nadprůměrné navýšení obchodů jsme zaznamenali v kategorii financování osobních vozidel pro domácnosti. Koresponduje to s letošním dynamickým růstem domácího automobilového trhu,“ říká předseda představenstva ČLFA Libor Bosák.

Tisková zpráva: ČLFA