Pátek 25. června. Svátek má Ivan.

V Česku přibylo smrtelných pracovních úrazů, vyplývá z nových statistik inspektorů

Investice 01.06.2016 | 10:50 0 Komentářů

– V Česku se množí smrtelné pracovní úrazy. V roce 2015 zemřelo v zaměstnání 131 lidí, což je o 14 zaměstnanců více než v roce 2014. Nejvíce smrtelných úrazů se stalo v Ústeckém kraji, Středočeském kraji a v Plzeňském kraji, nejméně ve Zlínském kraji. Zaměstnavatelé evidují za rok 2015 celkem 41 951 pracovních úrazů. Upozorňují na to inspekční společnost pro bezpečnost práce Bureau Veritas a vyplývá to i ze statistik Státního úřadu inspekce práce.

Nejvíce smrtelných úrazů se stane v létě

K největšímu počtu smrtelných úrazů došlo ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a při dopravě a skladování. Dalším rizikovým odvětvím je opravárenství. „Nejvíce, tedy skoro třetina smrtelných pracovních úrazů, se lidem přihodila od července do září. Pokaždé to však nemuselo bezprostředně souviset s výkonem práce. Svůj vliv může mít i horké letní počasí, které ohrožuje zaměstnance se zdravotní indispozicí. Celkem 16 smrtelných pracovních úrazů se totiž loni stalo například v souvislosti s infarktem nebo ztrátou vědomí s následkem pádu,“ říká Milan Pavelčík, vedoucí týmu bezpečnosti práce v Bureau Veritas.

Ke smrtelnému úrazu stačí obyčejné schodiště

Příčinou smrtelných pracovních úrazů je však také lehkovážnost zaměstnanců a nedostatečná kontrola zaměstnavatelem. „Někteří z nich bohužel na pracovišti pili alkohol, byť už to mohlo být po pracovní době. Bohužel se však pohybovali v prostředí s rizikem pádu, například na obyčejném schodišti, kde i malé zaváhání způsobilo ten nejhorší následek. V podnapilém stavu pak stačí málo, aby člověk udělal nešikovný pohyb, spadl do hlubiny a zabil se. Lidé mají navíc tendenci uvažovat způsobem, že úraz se vždy stane někomu jinému, aby posléze sami naplnili smutné statistiky. U zaměstnavatelů, kteří spolupracují s naší společnosti na zajištění bezpečnosti práce, ale došlo ke snížení úrazovosti a smrtelný pracovní úraz za celý rok nebyl ani jeden,“ poznamenává na závěr inspektor Milan Pavelčík z Bureau Veritas.

Tisková zpráva Bureau Veritas