CZK/€ 25.265 +0,14%

21. 03. 2019

2 komentáře

V České republice „roztáhli křídla“ andělští investoři

Andělští investoři – významní podnikatelé a zkušení investoři se spojili, založili klub a začali v České republice hledat zajímavé projekty a start-upy, do nichž by mohli vložit peníze. Zatímco v USA, Británii či západních evropských zemích je tento způsob „andělského“ investování zcela běžný, v Česku se teprve pomalu rozjíždí. Klub nazvaný Garage Angels startuje v těchto dnech a skládá se z osobností, které svůj podnikatelský a investorský um prokázaly už mnohokrát v praxi.

„Kolem nás vidíme spoustu slibných podnikatelských záměrů, které mnohdy skončí jen proto, že lidem chybí peníze nebo zkušenosti. Podstatou andělských investorů je najít slibné podnikatele a projekty v časných fázích života, investovat a přispět radou, pokud ji autoři projektů potřebují. Cílem je urychlit vývoj firmy, uspíšit příchod produktu nebo služby na trh,“ vysvětluje jeden z členů „andělského klubu“ Karel Obluk, který mimo jiné pomohl uvést antivirovou společnost AVG na americkou burzu. Podle něj zkušenosti ze zahraničí jasně ukazují, že podpora projektů v raných fázích zásadně pomáhá rozvoji regionu.

„Podstatou andělského investování není převzít nad firmou kontrolu. Za to, co vložíme, žádáme pouze minoritní podíl. Firmu by naše investice a případné zkušenosti měly dovést k rozkvětu a postupem času k velkému, třeba zahraničnímu, investorovi. Za každým z nás je výrazný podnikatelský příběh, a proto se umíme dívat na projekty očima podnikatele, ne jenom investičního bankéře nebo finančníka,“ vysvětluje další z klubu Garage Angels Jiří Hlavenka, zakladatel firem jako Computer Press, Vltava, NetDirect a první investor společnosti Kiwi.com.

Ti, kteří chtějí, aby o ně zavadily perutě andělských investorů, se mohou hlásit přes kontakt na stránce http://www.garageangels.cz. S projektem andělského investování pomáhá i Jihomoravské inovační centrum (JIC), které například předvybírá vhodné podnikatelské záměry k posouzení klubu. Už nyní andělští investoři vědí o desítkách zajímavých projektů, které podle nich stojí za hlubší pohled – hodnotit a debatovat o tom, zda je dobré do nich vložit peníze budou v následujících týdnech. Neupřednostňují žádnou konkrétní oblast podnikání, důležité je, aby byl projekt zajímavý a měl potenciál v budoucnu přitáhnout pozornost větších investorských domů. Vzhledem k tomu, že většina investorů Garage Angels je z Moravy, hodlají se v první fázi zaměřit především na tuto oblast.

Typickým příkladem, jak může zafungovat andělská investice, je případ původně českého studentského projektu „Xelfi“. Andělským investorem projektu se stala Esther Dyson, podnikatelka v oboru informačních technologií. Projekt – už s názvem Netbeans – pak koupil americký gigant SUN.

Tisková zpráva MaVe

Vstoupit do diskuze 2 komentáře