Úterý 28. září. Svátek má Václav.

Už jen tři týdny zbývají na poslední vklady na účty stavebního spoření a penzijního spoření. Kdy nejpozději je odeslat?

Na nejvyšší možnou míru státního příspěvku nebo daňového odpočtu klienti dosáhnou, pouze pokud pošlou příslušnou částku včas, tedy do konce roku. Šanci mají i klienti, kteří nespoří pravidelně v průběhu roku. Mohou totiž zbývající sumu doplatit najednou. Kdy mají nejpozději peníze převést tak, aby do konce roku bezpečně došly na účet příjemce, se klienti dovědí z grafiky vložené do tohoto dokumentu.

–     K maximalizaci příspěvku ke stavebnímu spoření musí klient vložit alespoň 20 000 Kč za rok

–     Největší odpočet na daních díky penzijnímu spoření získá klient, když na účet pošle 24 000 Kč

–     Nejpozději lze peníze na stavební spoření vložit pomocí vkladového bankomatu hodinu před půlnoci na Silvestra, na penzijní spoření ve 14:00 pomocí spěšného příkazu k úhradě ve službě SERVIS24

Maximální státní podporu ke stavebnímu spoření za rok 2016 ve výši 2 000 Kč získá každý klient, který bude mít na konci roku vloženo na účtu stavebního spoření alespoň 20 000 Kč. Výše státní podpory se podle novely zákona o stavebním spoření vypočte jako 10 % z ročně uspořené částky, maximálně z 20 000 Kč.

Nejvyšší státní podporu u penzijního spoření, které zahrnuje původní penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření, ve výši 230 Kč dosáhne klient, který si měsíčně spoří 1 000 Kč. Pokud si naspoří 12 000 Kč, může tak od státu ročně získat až 2 760 Kč.  Navíc může využít i možnosti snížit si základ daně z příjmů. Na daních může při roční úložce 24 000 Kč ušetřit až 1 800 Kč. Pokud se rozhodnete vložit ještě letos mimořádný vklad a použít jej pro daňovou úsporu, pro zaúčtování je potřeba sjednat bezplatnou službu Maximum.

Tabulka státní podpory penzijního spoření:

Součet vložených příspěvků za rok

12 000 Kč

15 000 Kč