Sobota 23. ledna. Svátek má Zdeněk.

Úterní seance nepřinesla na akciových trzích výraznější výkyvy

Investice 15.08.2017 | 20:22 0 Komentářů

Evropské akcie v úterní seanci pokračují v růstu a zvyšují tak pondělní zisky. Ty však nedosahují takových výšin, když index Stoxx 600 přidává pouze dvě desetiny procenta. V popředí pomyslného pelotonu se drží především akcie síťových odvětví a farmaceutických společností, které si připisují půl procenta. Naopak třetinové ztráty jsou patrné u akcií energetických a těžařských firem.

Ve Spojených státech zatím index S&P 500 přešlapuje poblíž včerejšího zavíracího kurzu. Na jedné straně se daří finančním domům s půlprocentním ziskem, na straně největších propadlíků se nacházejí telekomunikace a realitní developeři, jejichž akcie odepisují bezmála jedno procento. Zveřejněné maloobchodní tržby, které překvapily vyšším růstem, se na obchodování s akciemi příliš neprojevily. Výraznější reakce byla patrná u amerického dolaru, který si dnes vůči euru připisuje více jak půlprocentní zisky a atakuje hranici 1,17 USD/EUR.

Za nedostatku domácích zpráv pražský parket uzavřel s mírným ziskem 0,2 %. Raketou dne byly akcie likérky Stock Spirits, které vylétly o více jak 4 %. Hlavním tahounem celého trhu byly díky své váze v indexu akcie ČEZ, které si polepšily o 0,8 %. Dařilo se i ostatním velkým emisím. Zklamání z dnešního obchodování odcházejí akcionáři Monety, když jejich investice dnes prodělala téměř dvě procenta. Obchodní aktivita byla výrazně podprůměrná, když zobchodovaný objem nedosáhl ani poloviny ročního průměru.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA