CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

12. 04. 2018

Subjekty:

USA vyvolaly další nervozitu na trzích, tentokrát hrozícím konfliktem s Ruskem

• ČEZ dnes neplánovaně odstaví čtvrtý blok jaderné elektrárny v Dukovanech.
  • Evropské akcie by měly dnešní den zahájit poklesem v reakci na dění na světových trzích.
  • Ekonomické zprávy dnes přijdou hlavně z Evropy. Zveřejněna bude únorová průmyslová produkce za eurozónu, kde očekáváme mírný růst po lednovém propadu.
  • V Americe dnes zveřejní výsledky hospodaření za první čtvrtletí letecká společnost Delta Air Lines a investiční firma BlackRock. Na evropském kontinentu mezi těmi známějšími firmami dnes reportuje například Sodexo.
  • Société Générale zvýšila doporučení pro francouzskou energetickou společnost Engie na Koupit.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy ve středu odevzdaly část svých dosavadních zisků z tohoto týdne. Důvodem byla prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Rusku, který se týkala hrozícího vojenského zásahu v Sýrii. Index Dow Jones ztratil 0,9 %, S&P 500 oslabil o 0,6 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,4 %. V rámci indexu S&P 500 nejhůře dopadly telekomunikační společnosti (-1,5 %), finanční instituce (-1,3 %) a firmy z oblasti zdravotní péče (-0,9 %). Nejlépe se naopak vedlo energetickým společnostem, které si připsaly zisky přes jedno procento, a to díky růstu cen ropy na světových trzích v návaznosti na raketové útoky na ropné vrty v Saudské Arábii.

Většina trhů v Asii podlehla negativní náladě na trzích a uzavírá dnes ve ztrátách. Menší zisky se podařilo vybojovat jen trhům jihokorejským (+0,3 %), indickým (+0,1 %) a indonéským (+0,3 %). Ostatní regiony ztrácejí mezi 0,1 % až 0,5 % své tržní kapitalizace. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který odepisuje 0,1 % své hodnoty, se nejméně dařilo průmyslovému sektoru (-1 %) a proti proudu světových trhů zde šly energetické společnosti, které ztrácejí 0,8 % a nereagují tak pozitivně na růst cen ropy. Větší zisky zaznamenali pouze výrobci nezbytného zboží, a to 0,8 %.

ČEZ

Energetická skupina ČEZ ode dneška neplánovaně odstaví ve své jaderné elektrárně v Dukovanech čtvrtý blok. Důvodem odstávky je kontrola potrubí v nejaderné části. Předpokládá se, že k opětovnému spuštění bloku by mělo dojít za deset dní. Do té doby bude produkce dukovanské elektrárny na polovičním výkonu, jelikož je již jeden blok odstavený.