CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

22. 04. 2021

UNIQA výrazně rozšířila vlastní síť pro sjednání doplňkového penzijního spoření

UNIQA penzijní společnost nabízí od dubna doplňkové penzijní spoření prostřednictvím více zástupců své interní distribuce. Doposud byl produkt k dispozici pouze u poradců z bývalé AXA. Nyní si stovky poradců UNIQA doplnily licenci a významně tak rozšířili distribuční síť. Doplňkové penzijní spoření lze sjednat i on-line v jednoduché aplikaci. Start v penzích znamená pro řadu poradců UNIQA kompletaci portfolia nabízených finančních služeb.

UNIQA penzijní společnost je nástupcem AXA penzijní společnosti, jejíž převzetí bylo završeno v říjnu 2020 a k přejmenování došlo v lednu 2021. V doplňkovém penzijním spoření (DPS) má aktuálně smlouvu UNIQA bezmála 293 000 klientů a v účastnických fondech společnost spravuje částku okolo 3,3 miliardy korun.

Doposud se o sjednávání DPS starali zástupci bývalé AXA. Nyní nabízí UNIQA doplňkové penzijní spoření (DPS) i přes své původní výhradní pojišťovací poradce, kteří si doplnili svoji licenci nezbytnou pro prodej tohoto produktu. Aktuálně je jich už více než 500. Zapojením původních poradců UNIQA do prodeje DPS se zvyšuje počet zprostředkovatelů a komfort klientů, neboť přibylo míst, kde najdou ucelené portfolio produktů: vedle veškerých retailových životních i neživotních pojištění také stavební spoření, úvěry a DPS.

„Naše nabídka se penzijním spořením významně obohatila, protože jde o masový oblíbený produkt se silnou státní podporou. UNIQA nyní zvládne uspokojit více potřeb finančního zabezpečení a stává se relevantnějším a dlouhodobým partnerem, což samozřejmě vítáme. Díky akvizici AXA penzijní společnosti a převzetí jejího know-how, kmene i specializovaných expertů je UNIQA v tržním segmentu penzí plně připravena vyřizovat požadavky zákazníků. Pro původní klienty doplňkového penzijního spoření AXA se nic nemění a jejich smlouvy jsou i nadále v plném rozsahu platné. Závazky převzala UNIQA,“ komentoval nejnovější krok Marek Bártek, člen představenstva UNIQA penzijní společnosti a UNIQA pojišťovny odpovědný za retail.

Účastnické fondy a strategie spoření UNIQA

Příspěvky na smlouvě o DPS jsou vedeny na osobním penzijním účtu. Při sjednání smlouvy si klient může zvolit strategii spoření a zhodnocování vložených prostředků. UNIQA penzijní společnost spravuje čtyři účastnické fondy:

1. Povinný konzervativní účastnický fond – investičním cílem fondu je dosažení stabilního výnosu při udržování nízké míry rizika.
  2. Dluhopisový účastnický fond – investičním cílem fondu je dosažení míry výnosu nad úrovní inflace při zachování odpovídající míry rizika.
  3. Vyvážený účastnický fond – investičním cílem fondu je dosažení vyššího výnosu, v porovnání s Dluhopisovým účastnickým fondem, při adekvátní míře rizika.
  4. Akciový účastnický fond – investičním cílem fondu je dosažení atraktivního výnosu prostřednictvím investování do akcií z celého světa.

V loňském roce dosáhly všechny čtyři fondy kladného výnosu, stejně jako v roce 2019. Vyvážený a akciový účastnický fond vykázaly v roce 2020 úroveň výnosů vysoko nad inflací: 5,2 %, resp. 14,4 %.

Strategie spoření představuje rozložení finančních prostředků do jednotlivých účastnických fondů a je uzpůsobena nejrůznějším přístupům, a také vstupnímu věku klienta:

1. Velmi konzervativní strategie: 100 % prostředků je investováno do Povinného konzervativního účastnického fondu
  2. Konzervativní strategie: 100 % prostředků je investováno do Dluhopisového účastnického fondu
  3. Konzervativní smíšená strategie: 40 % prostředků je investováno do Vyváženého a
    60 % do Dluhopisového účastnického fondu
  4. Smíšená strategie: 100 % prostředků je investováno do Vyváženého účastnického fondu
  5. Dynamická smíšená strategie: 70 % prostředků je investováno do Akciového a 30 % do Dluhopisového účastnického fondu
  6. Akciová strategie: 100 % prostředků je investováno do Akciového účastnického fondu
  7. Růstová strategie životního cyklu: 100 % prostředků je investováno formou Akciové strategie; jakmile dosáhne zákazník věku 45 let, prostředky se převedou do Smíšené strategie, a v 50 letech pak do Konzervativní strategie

„Našim obchodním zástupcům, kteří doplňkové penzijní spoření sjednávají, je k dispozici přehledná aplikace, která provede zákazníka procesem vzniku nové smlouvy s biometrickým podpisem. Osobní konzultace pomůže lépe zvolit dynamiku spoření v kontextu celé finanční situace a usnadní rozhodování. Současně nabízíme i službu Daňové optimum, která pomůže zájemcům vyladit spoření tak, aby dosáhli na co nejvyšší zvýhodnění své smlouvy,“ popsal připravenost Interní distribuce UNIQA zapojit se do tohoto segmentu Robin Dejmek, ředitel Interní distribuce UNIQA v České republice.

UNIQA nabízí klientům i možnost sjednat DPS i on-line. V dnešní „distanční“ době tuto formu někteří z nich preferují.  Stačí vyplnit jednoduchý formulář a smlouva vznikne bezpapírově. K ověření totožnosti klient poskytne naskenované 2 osobní doklady a kopii výpisu z účtu (stačí hlavička, z níž je patrné, že je držitelem konta). Pojišťovna žádost zpracuje a následně pošle klientovi elektronicky smlouvu o DPS. On-line sjednání je navíc aktuálně podpořeno odměnou až 500 korun pro nového zákazníka UNIQA penzijní společnosti.

Zákazník UNIQA má kdykoli pod kontrolou své penzijní úspory i přes portál moje UNIQA na osobním účtu spolu se všemi dokumenty. Vstup do něj je přes www.uniqa.cz a osobní heslo. Přehled vývoje fondů je veřejně dostupný na webu UNIQA kdykoli a je průběžně aktualizován.

Penzijní spoření v ČR

Dobrovolné doplňkové penzijní spoření (také 3. pilíř důchodového systému; DPS) je nejběžnějším produktem individuálního zabezpečení na stáří v ČR. Smlouvu o něm má aktuálně zhruba 1,28 milionu osob, které dlouhodobě pravidelně střádají na svoji postproduktivní životní fázi. Klient si sám volí formu výplaty naspořených prostředků. Současně jde o produkt, jenž je ze strany státu všestranně podporován, a to jak státním příspěvkem (90-230 korun měsíčně podle výše spořené částky; ročně až 2 760 korun), tak i daňovým zvýhodněním (od základu daně lze odečíst až částku 24 000 korun ročně). Na penzijní spoření může přispívat také zaměstnavatel a následně si částku, kterou zaměstnanci věnoval, zahrnout do nákladů. Navíc jeho příspěvky až do výše 50 000 korun jsou osvobozeny od placení zdravotního i sociálního pojištění. Loni v ČR byla každá čtvrtá smlouva s příspěvkem zaměstnavatele.

Průměrná výše státního příspěvku na jednu smlouvu DPS činí aktuálně více než 160 korun měsíčně. Češi přitom spoří na penzi touto formou stále vyšší částky, jež se loni v průměru přiblížily k 900 korunám měsíčně.