CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

09. 06. 2016

Subjekty:

UNIQA pojišťuje výtvarná díla vystavená v Litomyšli

Litomyšl nabízí v těchto dnech znovu významný expoziční počin s řadou výstav po celém městě. Jádrem je přehlídka nejlepších výtvarných děl současného umění, které však nezapře inspiraci z minulosti (moderna, geometrie, konceptualismus, a jiné), pod názvem Tohle není poezie! (Zhroucení citů). Pojítkem je příslušnost do sbírky Roberta Runtáka, jež je naprosto unikátní svým rozsahem a uceleností. Ve střední Evropě nemá obdobu. Patří do ní velká jména, jako jsou Jindřich Štyrský, Daniel Richter, Bertozzi a Casoni, Krištof Kintera, Justin Mortimer, Jiří Načeradský, Klara Kristalova, Jiří Sopko, Jan Merta, Karel Nepraš, Haruko Maeda, Jakub Špaňhel, Otto Gutfreund nebo Craig Wylie.

Výstava je pojištěna systémem „z hřebíku na hřebík“. Krytí tedy zahrnuje jak cestu exponátů na výstavu a po skončení zpět k vlastníkovi, tak i celou dobu jejich výstavy v Litomyšli. Znamená to zabalit a přesunout všechna díla na jedno místo, zajistit pro ně bezpečné podmínky po celou dobu vystavování, a nakonec se postarat o jejich převoz zpět. Transporty zajišťuje specializovaná firma. Po celou dobu trvání výstavy jsou kontrolovány podmínky v expozici a panují mimořádná opatření proti odcizení nebo poškození.

UNIQA je tradičním pojišťovacím partnerem v umění. V minulých letech pojišťovala například výstavu relikviáře sv. Maura na Pražském Hradě, Nobelovy ceny v Národním technickém muzeu, výstavu Jana Zrzavého v Ostravě nebo přehlídku Benediktini v srdci Evropy 800 – 1300 ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Letos se rovněž angažuje v rámci výstavního cyklu k 700. výročí narození Karla IV.