CZK/€ 25.265 +0,14%

15. 06. 2017

Subjekty:

UNIQA pojišťuje Smetanovu výtvarnou Litomyšl

UNIQA pojišťovna se už řadu let podílí na pojištění významné kulturní události – Smetanovy výtvarné Litomyšle. Jde o cyklus výstav, který každoročně doplňuje nabídku pro návštěvníky Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Původně doprovodná akce si vydobyla prestiž a dnes už je samostatnou kulturní aktivitou české výtvarné sezóny. Pořádána je především v několika galerijních prostorách Litomyšle, ale též v různých zákoutích města, jež se stávají výstavním prostorem jen dočasně. Letos UNIQA podporuje především expozici Generation One.

Již z názvu výstavy je patrné, že půjde o díla průkopníků, kteří překonali dobové hranice a vydali se na neprobádanou půdu. Autoři výstavy nashromáždili díla umělců, kteří experimentovali jako první s novými dimenzemi soch i obrazů, a přidávali odvážně nové prvky. Tvořili a zráli v poválečné době. Společné jim bylo hlavně hledání nových forem, které nakonec dospělo v naprostou originalitu, navíc v přetěžké době všeobecného tlaku a centrálního určování hodnot. A ta vyžadovala k prosazení vlastní cesty mimořádnou odvahu.

Expozice zahrnuje díla postmodernistů, kterými byli a jsou Otto Gutfreund, Karel Malich, Alena Kučerová, Jiří Hilmar, Kurt Gebauer, Eva Kmentová, Jiří  Bielekci, Jan Koblasa, Vladimír Janoušek, Věra Janoušková, Karel Nepraš, Stanislav Kolíbal, František Kyncl, Jindřich Zeithamml, Aleš Veselý a jejich pokračovatel Federico Díaz, architekt výstavy. Generation One bude přístupná od zítřka do 6. července 2017 v Zámeckém pivovaru Litomyšl.

Výstava je pojištěna systémem „z hřebíku na hřebík“. Krytí tedy zahrnuje jak cestu exponátů na výstavu a po skončení zpět k vlastníkovi, tak i celou dobu jejich výstavy v Litomyšli. Znamená to zabalit a přesunout všechna díla na jedno místo, zajistit pro ně bezpečné podmínky po celou dobu vystavování, a nakonec se postarat o jejich převoz zpět. Transporty zajišťuje specializovaná firma. Po celou dobu trvání výstavy jsou kontrolovány podmínky v expozici a panují mimořádná opatření proti odcizení nebo poškození.

UNIQA je tradičním pojišťovacím partnerem v umění. V minulých letech pojišťovala například převoz relikviáře sv. Maura na výstavu na Pražském Hradě, výstavu Nobelových cen v Národním technickém muzeu, přehlídku Jana Zrzavého v Ostravě nebo expozici Benediktini v srdci Evropy 800 – 1300 ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Loni se rovněž angažovala v rámci výstavního cyklu k 700. výročí narození Karla IV., a letos pojistila na čtyři roky sbírky Národního muzea.