Sobota 31. října. Svátek má Štěpánka.

Unikátních platinových medailí s motivem kláštera Zlatá Koruna spatří světlo světa pouhých padesát kusů

Investice 30.09.2013 | 14:00 0 Komentářů

Česká mincovna vydává novou platinovou medaili s motivem kláštera Zlatá Koruna u Českého Krumlova. Medaile je součástí série věnované našim významným sakrálním památkám, v níž vyšly takové perly české architektury jako svatovítská katedrála nebo chrám sv. Barbory. Námět medaile, připravil významný akademický sochař Vladimír Oppl.

Půl kilogramu drahého kovu, mistrovské zpracování z dílny uznávaného výtvarníka, mimo jiné autora české dvacetikoruny nebo Řádu Tomáše Garrigua Masaryka, limitovaný náklad 50 kusů. To jsou nejdůležitější parametry nové medaile, která patří mezi to nejlepší, co může Česká mincovna nabídnout.

Podle marketingového manažera mincovny Lukáše Jokla drží medaile i jeden světový primát. „Podle našich informací jsme jediní na světě, kteří takto velkou platinu nabízí. Příprava i ražba samotná jsou totiž nesmírně náročné. Platina je oproti zlatu a stříbru, do kterého razíme nejčastěji, podstatně tvrdší kov,“ uvádí Jokl. Cenu medaile, kterou zdobí koruna krále železného a zlatého Přemysla Otakara II. a gotická kružba budovy kláštera, stanovila Česká mincovna na 750 000 Kč. „Mezi naše zákazníky patří majitelé úspěšných firem, najdou se i známí lidé ze showbyznysu. Někteří se dokonce na ražbu své medaile jezdí do Jablonce nad Nisou podívat. I takovýto zážitek jsme pro ně schopni zprostředkovat,“ uzavírá Jokl.