CZK/€ 25.155 -0,32%

23. 04. 2015

Subjekty:

UniCredit se stala nejlepší bankou střední a východní Evropy podle EMEA Finance

Skupina UniCredit zvítězila v soutěži Europe Banking Awards 2014 organizovanou respektovaným časopisem EMEA Finance celkem v jedenácti kategoriích. V regionu střední a východní Evropy a Společenství nezávislých států (SVE a SNS) se stala nejlepší bankou. Nejinovativnější bankou regionu je polská Bank Pekao, člen skupiny UniCredit. V České republice a na Slovensku získala UniCredit Bank za spolupráci s Evropskou investiční bankou při prodeji hypotečních zástavních listů titul nejlepší investiční banky. Ocenění budou slavnostně vyhlášena 13. května v gruzínském Tbilisi.

Ocenění jsou uznáním za loňské úspěchy skupiny UniCredit v celém regionu i jednotlivých státech. Tituly nejlepší banka získali členové skupiny UniCredit v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Itálii a Chorvatsku. V Maďarsku, Srbsku a Slovinskou jsou pak podle časopisu EMEA Finance nejlepšími zahraničními bankami.

Výsledky soutěže EMEA Finance Europe Banking Awards 2014

kategorie                               region / stát                   vítěz

Nejlepší banka                      SVE a SNS                     UniCredit

Nejinovativnější banka          SVE a SNS                     Bank Pekao

Nejlepší banka                      Bosna a Hercegovina      UniCredit Bank Mostar

Bulharsko                       UniCredit Bulbank

Itálie                               UniCredit

Chorvatsko                     Zagrebacka Banka

Nejlepší zahraniční banka     Maďarsko                       UniCredit Bank Hungary

Srbsko                           UniCredit Bank Serbia

Slovinsko                       UniCredit Bank Slovenia

Nejlepší investiční banka      Česká republika              UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

Slovenská republika        UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

„Naše geografické rozložení a obchodní model potvrzuje, že dokáže odolat i v dobách, kdy geopolitické napětí a nepříznivé směnné kurzy mají velký vliv na náš region střední a východní Evropy. Nepřetržitě vylepšujeme náš servisní model a investujeme do nových technologií. To, že jsme získali 900 000 nových klientů a zvýšili náš podíl na trhu ve většině zemí regionu střední a východní Evropy potvrzuje, že jsme na správné cestě,“ uvedl Carlo Vivaldi, výkonný ředitel divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit.

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia se zároveň stala nejlepší investiční bankou. Impulsem k ocenění byla spolupráce UniCredit Bank a Evropské investiční banky (EIB) při prodeji hypotečních zástavních listů (HZL) v hodnotě 196,1 milionů eur v prosinci 2014. Tento dluhopis je první emisí vydanou v rámci mezinárodního programu HZL UniCredit Bank o celkovém maximálním objemu 5 miliard eur.

„Jsem velmi rád, že tato unikátní transakce dosáhla mezinárodního uznání v podobě prestižního ocenění časopisu EMEA Finance. Financování prostřednictvím hypotečních zástavních listů jako úvěrového ekvivalentu je inovativním řešením financování s cílem být konkurenceschopnější při poskytování úvěrů našim klientům z řad malých a středních firem, kteří mohou využívat atraktivní podmínky,“ říká k ocenění Jiří Kunert, předseda představenstva a generální ředitel UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

V březnu tohoto roku UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia prodala EIB další dvě emise HZL v celkové výši 365,8 miliónů eur v rámci tohoto programu a došlo tak k úspěšnému dokončení této transakce. Společně s dalšími transakcemi s HZL plánovanými v tomto roce se očekává, že se k ní postupně připojí další investoři. Jde navíc o vůbec první případ, kdy EIB nakoupila hypoteční zástavní listy v České republice.

Evropská investiční banka tímto krokem sleduje dva cíle. Vedle zvýšení podpory sektoru malých a středních podniků v České republice a na Slovensku rozšířením zdrojů k jejich financování je to podpora samotného rozvíjejícího se českého trhu s HZL. Ve stávajícím tržním a regulatorním prostředí totiž dluhopisové trhy představují atraktivní alternativu přímého financování investičních projektů Evropskou investiční bankou.

Informace pro editory:

Evropská investiční banka je instituce Evropské unie (EU), která poskytuje dlouhodobé úvěry. Vlastní ji členské státy EU. Zajišťuje dlouhodobé finance ke zdravému investování a k podpoře politických cílů EU.

UniCredit je přední evropskou bankou se silnými kořeny v 17 zemích. Její celková celosvětová síť zahrnuje přibližně 50 trhů s přibližně 8 600 pobočkami a více než 145 000 zaměstnanci (k 31. prosinci 2014). V regionu střední a východní Evropy UniCredit řídí největší mezinárodní bankovní síť s přibližně 3500 pobočkami (včetně Polska a Turecka). Skupina působí v Rakousku, Ázerbájdžánu, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Německu, Maďarsku, Itálii, Polsku, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Turecku a na Ukrajině. V pobaltských státech UniCredit působí prostřednictvím své leasingové dceřiné společnosti (k 31. prosinci 2014).