CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

13. 05. 2013

Subjekty:

UniCredit Bank Czech Republic vykázala za první tři měsíce roku 2013 čistý zisk ve výši 552 milionů Kč

Hospodářský výsledek UniCredit Bank Czech Republic se po zdanění snížil z 691 milionů Kč (k 31. 3. 2012) na 552 milionů Kč (k 31. 3. 2013). Komentář generálního ředitele a předsedy představenstva UniCredit Bank Czech Republic Jiřího Kunerta:

„UniCredit Bank dosáhla přesvědčivých výsledků v oblasti nárůstu klientských vkladů a úvěrů, a to i přes nepříznivý vývoj tuzemské ekonomiky, která se nachází v recesi. Meziroční pokles čistého zisku banky byl ovlivněn jednorázovými výnosy v prvním čtvrtletí 2012, jako například prodej nemovitosti. Firmy jsou ve svých investicích stále velmi opatrné a domácnosti nadále omezují své výdaje. Oceněním spokojenosti a především důvěry našich klientů je rostoucí objem vkladů. Tyto prostředky však obratem vracíme zpět do ekonomiky a podporujeme podnikání malých, středních firem i velkých korporací. Výrazně jsme navýšili podíl poskytnutých firemních úvěrů a podpořili i významné developerské projekty a projekty zaměřené na rozvoj logistiky a infrastruktury. Evidujeme také silný zájem o naše hypoteční a spotřebitelské úvěry, a to nejenom díky kvalitnímu odbornému poradenství ve všech našich pobočkách po celé České republice.“

Položky výkazu zisku a ztrát

Čistý výnos z úroků UniCredit Bank Czech Republic se snížil na 1 501 milionů Kč, což představuje pokles o 6,9 % ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku (k 31. 3. 2012: 1 613 milionů Kč). Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 8,3 % na 479 milionů Kč (k 31. 3. 2012: 442 milionů Kč).

„Pokles úrokových výnosů je důsledkem opatření měnové politiky, negativní ekonomické prognózy a zároveň pokračováním trendu z loňského roku. Čisté výnosy z poplatků a provizí jsou v souladu s dynamicky se rozvíjející klientskou základnou, zvyšujícími se počty transakcí a dobrými výsledky v oblasti strukturovaného financování,“ řekl Gregor Hofstaetter-Pobst, finanční ředitel UniCredit Bank.

Úroveň všeobecných správních nákladů vzrostla o 0,5 % na 1 144 milionů Kč (k 31. 3. 2012: 1 139 milionů Kč). Meziročně poklesly náklady na úvěrové riziko na 377 milionů Kč, což představuje pokles o 12,8 % ve srovnání s předcházejícím rokem (k 31. 3. 2012: 432 milionů Kč).

„I přes rychle rostoucí objem poskytnutých úvěrů, náklady na úvěrové riziko poklesly o 12,8 %. Nadále však budeme pečlivě dohlížet na kvalitu našeho úvěrového portfolia a zaměřovat se na řízení rizik. Nárůst v oblasti klientských vkladů, které meziročně vzrostly o 8,1 %, nadále posiluje naši likviditní pozici. Jsme připraveni i do budoucna výrazně podpořit poskytování úvěrů firmám i domácnostem včetně nabídky inovativních produktů a služeb. Naše kapitálová přiměřenost zůstává na 16 %,“ dodal Gregor Hofstaetter-Pobst.

Rozvaha

K 31. 3. 2013 činila celková aktiva UniCredit Bank Czech Republic 314 270 milionů Kč, což představuje nárůst o 8,8 % ve srovnání s údajem k 31. 3. 2012 (288 853 milionů Kč).

Na straně aktiv rozvahy došlo k nárůstu pohledávek za klienty, a to o 8,5 % na celkových 193 031 milionů Kč oproti stavu k 31. 3. 2012 (177 938 milionů Kč).

Na straně pasiv došlo k  nárůstu objemu závazků vůči klientům o 8,1 % na 191 634 milionů Kč (31. 3. 2012: 177 237 milionů Kč). Závazky z dluhových cenných papírů vzrostly o 14,8 % na 35 903 milionů Kč (31. 3. 2012: 31 262 milionů Kč).

Vlastní kapitál banky vzrostl ve srovnání s 1. čtvrtletím 2012 o 15,7 % na 39 302 milionů Kč (k 31. 3. 2012: 33 966 milionů Kč).