CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

12. 11. 2014

Subjekty:

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia vykázala za první tři čtvrtletí roku 2014 konsolidovaný čistý zisk ve výši 3,7 miliardy Kč

• Vklady bankovních klientů meziročně vzrostly o 9 %.

• Konsolidované úvěry klientům se ve srovnání s 30. zářím 2013 zvýšily o 21,1 %.

• Úvěry poskytnuté bankovním klientům bez vlivu fúze vzrostly v ČR o 7,2 % a na Slovensku o 9 %. Úvěry klientům leasingových společností meziročně vzrostly o 7,3 %.

• Konsolidovaná aktiva banky meziročně vzrostla o 21,2 %.

• Konsolidovaná kapitálová přiměřenost činí 14,63 % (neauditovaný údaj).

• Konsolidovaný kapitál banky vzrostl o 14,1 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Konsolidovaný hospodářský výsledek UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia se po zdanění zvýšil z 2 693 milionů Kč (k 30. 9. 2013) na 3 680 milionů Kč (k 30. 9. 2014). Komentář generálního ředitele a předsedy představenstva UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Jiřího Kunerta:

„Tuzemská ekonomika pokračuje v růstu, na rozdíl od předchozích let se však struktura jejího růstu změnila a hlavním tahounem se stala domácí poptávka, zejména rostoucí spotřeba domácností, a to jak v České republice, tak i na Slovensku. Postupné oživení ekonomiky se promítlo i do objemu poskytnutých úvěrů naší bankou na obou trzích. V uplynulých měsících jsme rozšiřovali naši klientskou základnu, a to díky pozitivnímu přijetí našeho výhodného U konta, zvyšující se poptávce po spotřebitelských a hypotečních úvěrech včetně podpory začínajících podnikatelů a firem. Nadále také posilujeme naši pozici v oblasti financování movitých věcí, což se projevilo v nárůstu objemu poskytnutých úvěrů klientům leasingových společností.“

Položky výkazu zisku a ztrát

Konsolidovaný čistý výnos z úroků UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia se zvýšil na 7 511 milionů Kč, což představuje nárůst 24,1 % ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku (k 30. 9. 2013: 6 052 milionů Kč). Konsolidované čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 11,4 % na 2 686 milionů Kč (k 30. 9. 2013: 2 411 milionů Kč).

Úroveň konsolidovaných všeobecných správních nákladů vzrostla o 4,5 % na 5 316 milionů Kč (k 30. 9. 2013: 5 087 milionů Kč). Meziročně vzrostly konsolidované náklady na úvěrové riziko na 1 692 milionů Kč, což představuje nárůst o 12,8 % ve srovnání s předcházejícím rokem (k 30. 9. 2013: 1 501 milionů Kč).

„Výsledek zátěžové zkoušky a kontroly kvality aktiv, který uskutečnila Evropská centrální banka, potvrdil silnou kapitálovou pozici skupiny UniCredit. UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia si nadále zachovává silnou kapitalizaci, která se odráží v konsolidované kapitálové přiměřenosti ve výši 14,63 %. Zároveň pokračujeme v obezřetném řízení rizik s důrazem na kvalitu aktiv. Vzhledem k silné likviditní pozici je UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia velmi dobře připravena financovat další obchodní záměry a potřeby stávajících a nových klientů,“ řekl Gregor Hofstaetter-Pobst, finanční ředitel UniCredit Bank.

Rozvaha

K 30. 9. 2014 činila konsolidovaná aktiva UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia 509 640 milionů Kč, což představuje nárůst o 21,2 % ve srovnání s údajem k 30. 9. 2013 (420 649 milionů Kč).

Na straně aktiv konsolidované rozvahy došlo k nárůstu pohledávek za klienty, a to o 21,1 % na celkových 329 601 milionů Kč oproti stavu k 30. 9. 2013 (272 090 milionů Kč).

Na straně pasiv došlo k  nárůstu objemu závazků vůči bankovním klientům o 9 % na 292 240 milionů Kč (30. 9. 2013: 268 224 milionů Kč). Bankovní závazky z dluhových cenných papírů vzrostly o 5 % na 45 326 milionů Kč (30. 9. 2013: 43 147 milionů Kč).

Konsolidovaný kapitál banky vzrostl o 14,1 % na 56 815 milionů Kč (k 30. 9. 2013: 49 792 milionů Kč).