CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

22. 12. 2016

​​​Jste OSVČ a banka vám odmítla půjčit? Obraťte se P2P platformu

P2P platformy úspěšně fungují ve světě už několik let. P2P platforma prostě prověří dlužníka, který udá důvod, na co chce peníze půjčit, a následně se dlužníkův návrh dostane k profinancování investorům.
P2P platformy přistupují k žadatelům o půjčku individuálněji než banky. Mohou tak třeba schválit i žádost těch živnostníků, kteří by na základě daňového přiznání z loňského roku na půjčku nedosáhli. P2P platforma totiž akceptuje například i doložení příjmů ve formě zaplacených faktur z poslední doby, zatímco bankovní systémy by takové žadatele automaticky zamítly.
​​

“Ke každému žadateli přistupujeme individuálně, příjmy na rozdíl od bank neposuzujeme strojově. I proto jsme schopni místo potvrzení o příjmu akceptovat obrat z podnikání či zaplacené faktury,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva Benefi, která provozuje P2P portál pro poskytování půjček.

A jak cesta k půjčce probíhá? Nejdříve musí žadatel předložit dva platné doklady totožnosti – občanský průkaz a třeba řidičský průkaz, pas či zbrojní průkaz. Dále je nutné doložit pravidelný příjem v rámci OSVČ aktivit a vlastní bankovní účet, na který žadateli P2P platforma zašle peníze.
​​

“Vše probíhá on-line a bez zbytečných průtahů. Žadatel vyplní žádost o půjčku a nahraje požadované dokumenty. My vše zkontrolujeme, a když je vše v pořádku, vystavíme žádost formou aukce. Jednotliví investoři vkládají své nabídky na půjčku. Jakmile bude půjčka proinvestována, vyplatíme peníze na bankovní účet žadatele,” vysvětluje Matoušek s tím, že jeden žadatel si může půjčit maximálně 250 tisíc korun.

Ani P2P platformy ale nepůjčí úplně každému. Své klienty a jimi uvedené informace prověřují ve stejných databázích jako banky (Insolvenční rejstřík, Solus, NBCB, CEE, …).
Tisková zpráva: Benefi