CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

19. 12. 2017

Subjekty:

Tři vánoční tipy, jak darovat peníze „bez peněz“

Pár dní před Vánoci si mnoho z nás láme hlavu tím, čím obdarovat blízké tak, aby je skutečně potěšili a neurazili. Místo tradičních „měkkých“ dárků ve formě papučí pro taťku, šály pro maminku nebo ponožek pro děti, mnohdy sáhneme po univerzálním řešení a darujeme bankovky. Nabízí se ale otázka, jak peníze darovat originálně? Klasická obálková metoda je už poměrně ohraná. Existují mnohem nápaditější způsoby, jak pod stromeček nadělit peníze. Swiss Life Select přináší tři tipy, jak na to.

Ježíšek nosí peníze všem generacím – od dětí, přes dospělé až po seniory. Každý rok obálky s penězi nalezne pod stromečkem téměř každý Čech. „Hotovost může udělat radost například mladému páru, který šetří na vybavení bytu či zahraniční dovolenou, některé může ale naopak rozesmutnit. Abychom předešli zklamání z toho, že nám druhý nestojí za deset minut přemýšlení, pár kliků na internetu nebo čas strávený v obchodě, tak netradičním vánočním dárkem může být kupříkladu otevření účtu k pravidelnému investování,“ říká Jan Macek, analytik poradenské společnosti Swiss Life Select. I dárek v podobě financí můžete předat originálním způsobem. Jak tedy darovat peníze, aniž bychom je vybírali z bankomatu?

1. Pravidelné investice

Připravuje se váš potomek na vstup do dospělého života? Potom by vám nemělo být lhostejné, jak mu zajistit bezstarostnou budoucnost. A namísto obálky s penězi, které by ihned utratil v povánočních slevách, je nejvhodnějším řešením pravidelné investování. Stačí otevřít investiční účet, vložit počáteční vklad a poté již ponechat „malého investora“ se zajistit na budoucnost. Není nutné ihned investovat horentní částky. Do většiny fondů lze investovat již od pěti stovek měsíčně. V budoucnosti se zainvestované peníze mohou hodit například na koupi prvního bytu nebo poznání světa.

1. Doplňkové penzijní spoření

Přemýšlet o Vánocích, jak se zajistit na důchod? Že to může být předčasné? Nikoliv. Věk odchodu do penze se neustále zvyšuje a výše důchodu je pro klidné stáří nedostatečná. Není však příliš smysluplné zakládat penzijní spoření malým dětem. Úkolem rodičů je připravit potomky na start do života, ať už vlastním bydlením nebo financováním studií. A k tomu se lépe hodí výše zmíněné pravidelné investice. Naopak velmi smysluplně se „penzijko“ jeví pro čerstvě dospělé potomky. Ti vstupují do produktivní fáze života a spoření na penzi je jednou z prvních věcí, do které by se měli pustit. Sami si to však většinou neuvědomí. Založení „penzijka“ je jednoduché a výhody plynoucí ze sjednání doplňkového penzijního spoření jsou více než velkorysé. A byla by škoda nevyužít štědré státní podpory. Stačí měsíčně odkládat alespoň 300 korun a od státu obdarovaný získá 90 korun. Pokud by chtěl člověk dosáhnout na nejvyšší možný státní příspěvek – tedy 230 korun, stačí měsíčně spořit tisícovku. Navíc lze využít i daňového odpočtu. Největší výhodou je však včasný začátek spoření. Čím dříve začneme, tím méně stačí měsíčně odkládat!

1. Umělecké dílo

Jedním ze způsobů, jak nadělit peníze ve velmi netradiční formě, je darovat umělecké dílo. Obdarovaného potěšíte nejen hodnotným, ale i pěkným a především jedinečným dárkem. Nemusíte hned darovat Rembrandta za miliony, stačí darovat umělecký artefakt zakoupený ve starožitnictví, který může mít za pár let třeba stonásobnou hodnotu. Jedná se spíše o investici dlouhodobějšího rázu a nejde o běžný vánoční dárek. Avšak platí, že za pár let může majitelům vynést nemalou sumu.