CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

11. 12. 2018

Tři scénáře pro Spojené království

V současnosti je těžké předpovědět, jak dopadne brexit.   Každopádně v konečném důsledku budou všechny scénáře pro britskou ekonomiku a britská aktiva negativní.

Premiérka Teresa Mayová má před sebou téměř nemožný úkol, získat na svou stranu 320 hlasů, aby prosadila návrh dohody o brexitu, kterou vyjednala s Evropskou unií. Během posledních několika týdnů, Mayová vyslala napříč Spojeným královstvím své ministry, kteří měli obhajovat pozitivní stránky dohody s EU. Nicméně v zákulisí, kromě jejích nejvěrnějších příznivců, většina poslanců nevěří v její vítězství.

Premiérka totiž nedosáhla dohody, která by sjednotila její stranu. Můžeme proto očekávat, že zastánci tvrdého brexitu v rámci její Konzervativní strany, budou hlasovat proti dohodě. Proti dohodě se s největší pravděpodobností vysloví i členové strany DUP a většina členů Labouristické strany. Všechny nejpravděpodobnější důsledky hlasování jsou pro hospodářství Spojeného království a britskou libru negativní, protože přispějí k přetrvávajícímu období nejistoty.

Jaké jsou tři nejpravděpodobnější scénáře?

Scénář 1:  Mayová se vrátí do Bruselu, aby znovu jednala o nové dohodě

Někteří poslanci a představitelé vlády se domnívají, že pokud se premiérka nedohodne na znění dohody v rámci parlamentu, k žádné změně na straně Bruselu nedojde. Nicméně bude těžké vidět vedoucí představitele EU, jak ochotně obnoví jednání po měsících tvrdé práce, aby bylo dosaženo jednomyslné dohody. Nemluvě o trnité otázce budoucnosti Gibraltaru spravovaného Spojeným královstvím. V nejlepším případě EU a  Mayová budou souhlasit s kosmetickými změnami, které ale nemusí stačit britskému parlamentu ke schválení dohody.

Scénář 2: Mayová se bude snažit o vypsání druhého referenda

Britská premiérka může usilovat o vypsání druhého referenda s cílem zjistit, co vlastně obyvatelé Británie skutečně chtějí. Podle našeho názoru by to meritu věci vůbec nepomohlo. Vláda totiž čelí témuž problému jako před dvěma lety: Británie je extrémně rozdělena v otázce brexitu.

Scénář 3: Mayová odstoupí

Pokud T. Mayová utrpí těžkou porážku, může ze své funkce odstoupit. V tom případě by se uskutečnily nové volby. Vítěz voleb by měl ale náročný úkol, vyjednat norský model měkkého brexitu nebo kanadský model tvrdého brexitu. Oba modely by pro britskou ekonomiku znamenaly katastrofu.

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank