Pátek 21. září. Svátek má Matouš.

Trhy cloumají obavy z obchodních válek

Evropským akciím se celkově nedaří, když index Stoxx 600 klesá o 0,6 %. Největším propadlíkem je technologický sektor, který odevzdává téměř dvě procenta. Více jak jedno procento odepisují i těžaři a zpracovatelé komodit (-1,8 %) a průmyslové podniky (-1,3 %). Naopak se daří defenzivním titulům. Maloobchodní řetězce se s půlprocentním ziskem drží na čele akciového pelotonu, v těsném závěsu je následují akcie energetických společností (+0,4 %) a s růstem o 0,2 % prozatím berou bronz telekomunikační operátoři.

Americký akciový trh odstartoval kvůli obavám ze zaváděných ochranářských opatření poklesem o více jak jedno procento. Sentimentu nepomohly ani zveřejněné statistiky o tvorbě nových pracovních míst v soukromém sektoru, které předčily očekávání trhu.

Pražský parket uzavřel se ztrátou 0,4 %. Největšími propadlíky se staly akcie CME (-2,4 %), Unipetrolu (-1,7 %) a pojišťovny VIG (-1,4 %). Naopak v plusu se udrželo trio akcií likérky Stock Spirits (+2,0 %), Kofoly (+0,3 %) a O2 Czech Republic (+0,2 %).