CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

27. 11. 2018

Trh START má dalšího úspěšného emitenta

Dnes na trh START Burzy cenných papírů Praha úspěšně vstoupila společnost AtomTrace, která se tak stala světově první veřejně obchodovatelnou společností zabývající se laserovou technologií. Současně byly v systému Xetra® sekundárně obchodovány akcie společností Prabos a Fillamentum, UDI CEE a Primoco UAV, které byly upsány při předchozích START Days.

AtomTrace a.s. úspěšně upsal své akcie v celkovém počtu 170 000 ks při ceně 50 Kč za akcii a od investorů získal 8 500 000 Kč.

Společnost AtomTrace je ryze českou společností se sídlem v Brně, vyvíjející a vyrábějící speciální přístroje využívající metodu spektroskopie laserem buzeného plazmatu (laser-induced breakdown spectroscopy, tzv. LIBS), která umožňuje pomocí vystřelených laserových paprsků provádět on-line prvkovou analýzu materiálů (chemického složení) na povrchu zkoumaného předmětu a v jeho podpovrchových vrstvách, a to jak v laboratorních podmínkách, tak i ve venkovním prostředí, při tzv. dálkové analýze (až do vzdálenosti 30 metrů). Analytické přístroje společnosti AtomTrace jsou určeny pro vědecká pracoviště a univerzity, průmysl, forensní vyšetřování, do budoucna například i pro klinický výzkum či zemědělství.

V systému Xetra® byly dnes obchodovány akcie již dříve úspěšně upsaných společnosti Fillamentum, Prabos, Primoco a UDI CEE.  Konkrétně byly zobchodovány akcie společnosti Prabos v objemu 4 125 kusů při ceně 418 Kč a akcie společnosti UDI CEE v objemu 2 935 kusů a ceně 450 Kč.

Burza cenných papírů Praha připravila na příští rok několik změn pravidel trhu START. Od počátku roku 2019 bude sekundární obchodování (obchodování s již dříve upsanými emisemi) probíhat každý měsíc. Konkrétně půjde o každou druhou středu v daném měsíci. Výjimkou je pouze květen, kdy obchodování proběhne ve čtvrtou středu.

START Days, tedy dny pro primární úpis nových akcií, byly na rok 2019 stanoveny celkem 3. Konkrétně se jedná o 21. května, 8. října a 10. prosince 2019.