CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

29. 10. 2014

Subjekty:

Trend mírného oživení pojistného trhu trvá

Neživotní pojištění mírně posílilo z 1,5 % v 1. pololetí na aktuálních 1,7 %. Celkový růst v této oblasti je dán především narůstajícím předpisem u nového obchodu v povinném ručení a během obnovy stávajících smluv (+4,3 %). „Předepsané pojistné v povinném ručení se sice pozvolna zvyšuje, ale k pokrytí všech navýšených závazků se trh přibližuje jen velmi pomalu,“ komentuje situaci výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora a dodává: „Mírný nárůst pojistného však stěží pokrývá náklady spojené s platbami pojišťoven do Fondu zábrany škod a zdaleka nepostačuje na navýšené závazky ze škod na zdraví v souvislosti s novým občanským zákoníkem. Předepsané pojistné v havarijním pojištění posílilo meziročně o 0,8 %, stále to však nestačí pro zásadní vylepšení celkových výsledků. Silná vazba pojistného na cenu vozidla i nadále přetrvává. Oslabování se projevilo tentokrát u pojištění podnikatelských rizik, kde předepsané pojistné kleslo z 1,7 % v prvním pololetí na pouhých 0,6 %.

Nepříliš optimistická je také situace v životním pojištění, které zpomalilo růst oproti 1. pololetí o dalších 0,5 %, a jeho meziroční růst je tak pouhých 0,3 %. Podíl na něm mají opět produkty s jednorázově placeným pojistným (+13 %, samostatně jednorázově placené produkty dokonce +22 %), které klientům nabízejí minimum pojistné ochrany a jsou vnímány spíše jako dlouhodobá investiční příležitost než jako ochrana před hrozícími riziky. Předepsané pojistné v oblasti běžně placeného životního pojištění opět pokleslo, a to o 0,4 %. Jedná se tak již o třetí kvartální období, kdy se postupné zpomalování růstu změnilo na pokles.

S klesajícím objemem běžně placeného pojistného souvisí i prohlubující se pokles počtu aktivních smluv. Oproti stejnému období přechozího roku se snížil počet smluv z 6,2 milionů na aktuálních 6 milionů. „Pro další vývoj běžně placeného životního pojištění je varováním i klesající obchodní produkce nových smluv, která v objemu pojistného poklesla o více než 8 %,“ upozorňuje Tomáš Síkora a doplňuje: „Vzhledem k novým legislativním úpravám daňových zákonů a v souvislosti se změnami v oblasti připravované regulace distribuce pojišťovacích produktů však bohužel nelze v krátkodobém horizontu očekávat výraznou změnu trendu.“